Výstupné zariadenia - Atramentová tlačiareň (Inkjet, Bubblejet, Deskjet) :)

Vytvorené: 18. 10. 2013 Tlačiť

Pracuje podobne ako ihličková tlačiareň, no nepoužíva už pásku ani fyzický kontakt s papierom. Znaky vytvára pomocou špeciálneho atramentu, ktorý sa strieka na papier cez trysky umiestnené v tlačovej hlave[1].

Atrament sa dodáva v nádržkách, ktoré sa vkladajú do tlačovej hlavy putujúcej sprava doľava, a naopak, rovnako ako tomu bolo pri ihličkových tlačiarňach. Väčšina atramentových tlačiarní pracuje v režime CMYK (cyan – azúrová, magenta – purpurová, yellow – žltá, black – čierna), pričom z týchto farieb sa miešajú všetky ostatné odtiene. Z dôvodu zvýšenia kvality sa najmä pri tlačiarňach určených na tlač fotografií možno niekedy stretnúť i s pridaním ďalších farebných zásobníkov.

V prvých farebných tlačiarňach sa museli vymieňať kazety s atramentom na tlač čierneho textu a tlač farebného obsahu. Pokiaľ sa použila farebná náplň na tlač čiernej farby, vytvárala sa kombináciou farebných atramentov, čo bolo veľmi neekonomické.

Ďalším krokom bolo súčasné používanie dvojice tlačových hláv pre čiernu a farebnú tlač, pričom vo farebnom zásobníku boli do jedného celku spojené nádržky pre všetky tri farby. Neekonomickosť spočívajúcu v potrebe výmeny celého zásobníka, ak došla čo i len jedna z trojice farieb, vyriešilo oddelenie zásobníkov pre každú z farieb.

Ako fungujú atramentové tlačiarne inak: 

Na tvorbu obrazov a textu používajú prúd atramentových kvapôčok. Atramentové kartridže sa pohybujú zboka nabok, pričom na papier vystrekujú atrament. Farebný obraz sa skladá z miliónov bodiek za štyroch farebných atramentov: zo žltého, z purpurového, azúrového a čierneho. V mnohých tlačiarňach sa tri nečierne atramenty uchovávajú v jednej kartridži. Každá farba sa dodáva individuálne a ich kombináciou vznikajú obmeny odtieňov a tónov. Hlavy kartridži majú stovky otvorov, ktorými pod tlakom prechádza atrament. 

[1] U niektorých typov je súčasťou náplne a vymieňa sa spolu s ňou.
  Tlač plagátu

Porovnanie počítačových tlačiarní a plotra

Tlačiareń

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady