Vytvorené: 21. 08. 2016 Tlačiť

Nepoznám nikoho kto by nenosil slnečné okuliare. Ale poznám takých, ktorí ich nosia najmä ako módny doplnok. Ale ani to nevadí, lebo si tým pádom chránia zrak aj keď o tom nevedia. Pozrime sa trochu do histórie slnečných okuliarov. 

Už rímsky panovník Nero (37-68) sa chránil pred silným slnkom, keď sa na gladiátorské boje pozeral cez zelený smaragd. Svetlo prekážalo aj Eskimákom, keď sa odrážalo od snehu. Ako ochranu používali kúsok kože s otvormi. Ale ozajstné vynájdenie slnečných okuliarov siaha do 12. storočia a Starovekej Číny.

 

Čínske slnečné okuliare používali sudcovia s cieľom
neodhaliť ich mimiku pred zločincami

 

Prvé moderné slnečné okuliare navrhol v polovici 18. storočia James Ayscough (1720-1759 alebo 1762). Veľký problém však bol udržať slnečné okuliare na nose. A tak v roku 1730 Edward Scarlett vynašiel rámy, ktoré boli schopné udržať sklá a zároveň držali na tvári. Rámy okuliarov sa vtedy vyrábali z kože, kostí a kovu. Vtedy však málokto veril, že tmavé sklá môžu chrániť zraka slnečné okuliare považovali za škaredú a nevkusnú zdravotnícku pomôcku. Až v 20. rokoch 20. storočia sa nosenie slnečných okuliarov rozšírilo a začali sa stávať aj módnym doplnkom.

 

Okuliare  Jamesa Ayscougha 

 

Klasické tmavé slnečné okuliare vymyslel v roku 1929 Američan Sam Foster a začal s masovou výrobou slnečných okuliarov a predajom, pretože veril, že sa ľudia konečne budú môcť dívať do slnka bez poškodenia zraku. A tak doslova odštartoval šialenstvo.

 

Okuliare Sama Fostera z roku 1929

 

V roku 1930 armádny letecký zbor Spojených štátov požiadal firmu Bausch & Lomb o také slnečné okuliare, ktoré by redukovali oslnenie, často až oslepenie pilotov vo veľkých výškach. Výsledkom boli slnečné okuliare spočiatku so zelenými sklami a ich pokračovateľom sú dnes, už môžme povedať,  kultové slnečné okuliare model Aviator značky Ray-Ban, tzv. pilotky.

 

Pilotky z roku 1936 

 

V roku 1936 Edward H. Land vynašiel polarizačný filter, ktorý pomáha v eliminácii odleskov od lesklých plôch.

 

Okuliare s polarizačným filtrom

 

Postupne sa nosenie slnečných okuliarov stávalo viac a viac populárnejším a začali ich navrhovať aj najznámejšie svetové značky. Stali sa už neodmysliteľnou súčasťou takmer každej novej letnej kolekcie.

Dnes si už život bez slnečných okuliarov nedokážeme ani predstaviť. No nikdy nesmieme zabúdať na kvalitu. Viete, že je pre oči menej škodlivé nemať žiadne okuliare ako mať slnečné okuliare bez UV filtra? Ak nemáme žiadne, tak sa zornička pri pohľade do slnka zúži a teda do očí prenikne menej svetla s UV žiarením. Ale ak máte slnečné okuliare bez UV filtra, dovolíte zorničkám, aby zostali pri pohľade do slnka roztiahnuté a tým do oka prenikne viac škodlivého svetla.

x Vývoj slnečných okuliarov
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.klubharmony.eu/sk/clanok/7/1203/historia-slnecnych-okuliarov.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady