Vytvorené: 31. 10. 2013 Tlačiť

Bižutéria je takmer taká stará, ako drahé šperky. Kým kedysi bola ich lacnou náhradou pre chudobných, dnes hravo konkuruje svojim vzácnym kolegom.

Dnešná bižutéria môže hravo konkurovať pravým šperkom 

„Šperky by mali ženu zdobiť, nie vystavovať na obdiv jej bohatstvo.“ povedala Coco Chanel, ktorá povýšila bižutériu na úroveň pravých šperkov a urobila z nej elegantný módny doplnok.

Názov

Slovo bižutéria pochádza z francúzskeho bijou (klenot, šperk, poklad), bijouterie (klenotníctvo, šperky), bijouterie fantaisie (bižutéria). Angličtina má pre ňu názov costume (coctail) jewelry.

Materiál

Bižutéria sa od šperkov líši materiálom a masovou výrobou. Na šperky (fine jewelry) sa používajú pravé materiály – zlato, platina, drahokamy, perly, na bižutériu ich lacnejšie varianty – sklenené perly, syntetické kamene, lacné kovy, plasty, zirkóny.

História

Už pred 40 000 rokmi si Kromaňonci vyrábali šperky zo zubov a z rohoviny. V nasledujúcich tisícročiach sa šperky vyrábali hlavne z drahých kameňov a kovov. V 3. tisícročí p.n.l. začali Egypťania používať na šperky aj farebné sklo, prvú náhradu drahých kameňov. V staroveku a stredoveku boli šperky atribútmi statusu, v Egypte sa nimi aj platilo. V stredovekej Európe zákony zakazovali bežným ľuďom nosiť šperky zo zlata a drahokamov, tak nosili rôzne imitácie. Sklenené koráliky v Európe ako prví vyrábali Kelti. Od 9. storočia aj obyvatelia Veľkej Moravy.

Taliani poznali výrobu imitácií perál už v roku 1300. Vo Francúzsku začal sklenené perly vyrábať roku 1680 Maurice Jacquin. V 17. storočí už boli šperky s falošnými perlami, sklenenými korálikmi a emailom akceptované na denné nosenie. Väčšina bižutérie sa koncom 17. storočia vyrábala v Paríži. Najkvalitnejšiu produkoval od roku 1734 Georges Strass. Za Napoleona sa šperkári rozdelili na joailliers, ktorí robili drahocenné šperky, a bijoutiers, ktorí používali lacnejšie materiály. Koncom 19. storočia Japonec Kokichi Mikimoto objavil, ako umelo pestovať perly, ktoré boli ideálne na lacnejšiu bižutériu.

Renesančná bižutéria sa nosila aj na šatách

V minulom storočí sa z bižutérie stal módny fenomén najmä vďaka návrhárkam Coco Chanel a Else Schiaparelli. Obe klientkam radili, aby ju kombinovali s drahými šperkmi. Vlastnú módnu bižutériu začala Coco Chanel navrhovať v roku 1924. Najmä vďaka nej začali v 30. rokoch 20. storočia prosperovať japonské farmy pestujúce umelé perly aj české sklárne[1]. 

V 20. rokoch minulého storočia sa z bižutérie stal fenomén
Coco Chanel ako prvá miešala pravé šperky s bižutériou
[1] Filozofiou Coco Chanel bolo ponúknuť ženám módnu bižutériu za dostupné ceny. Jej myšlienka sa naplnila. Pravé šperky sa dnes považujú skôr za dobrú investíciu a na každodenné nosenie je určená módna bižutéria.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady