História počítačov a počítacích strojov (v rokoch) 1 - Do začiatku 20. storočia :)

Vytvorené: 07. 11. 2016 Tlačiť

V minulosti - prvými „osobnými počítačmi“ boli ľudské prsty, prvými „záznamovými médiami“ boli zárezy na kostiach, záznamové drievka, tzv. rováše[1] a povrázky[2]
Okolo roku 3 000 p.n.l. - v Číne používali na sčítavanie väčšieho počtu čísel abakus. Bola to drevená alebo hlinená doštička, v ktorej boli vyryté jarčeky a v nich sa posúvali kamienky. Tie sa po latinsky volajú calculus. Práve odtiaľ pochádza meno pre kalkulačku.  
 
Čínsky abakus 
Roku 1609 - Angličan Edmund Wingate (1593-1656), zostrojil logaritmické pravítko. Fungovalo na základe mechanického sčítavania vzdialeností logaritmicky odstupňovaných dielikov s presnosťou na dva rády.  
 
Logaritmické pravítko
Roku 1623 - nemecký profesor Wilhem Schickard (1592-1635) vytvoril pre svetoznámeho hvezdára Johannesa Keplera (1571-1630) jednoduchý mechanický počítací stroj.  
 
Schickardova kalkulačka
Roku 1642 - iba 19-ročný Francúz Blaise Pascal (1623-1662) zhotovil pre uľahčenie práce svojho otca mechanický počítací stroj, na ktorom sa dalo sčítavať a odčítavať. Nazval ho Pascalina.  
 
Pascalina
Roku 1673 - nemecký filozof a matematik Gottfried Wilhelm von Leibniz (1646-1716) zostrojil počítací stroj, ktorý bol rýchlejší a univerzálnejší ako stroj Pascalov. Ovládal vypočítať všetky štyri základné matematické úkony a počítal aj s mocninami. Pozoruhodné je, že všetky čísla k výpočtu boli zadávané v podobe dvojkového počtu. Tento prístroj bol predchodcom modernej kalkulačky.   
 
Leibnizov počítací stroj
Roku 1801 - Francúz Joseph Marie Jacquard (1752-1834) skonštruoval tkací (tkáčsky) stroj, ktorý pomocou dierkovaných kartičiek samočinne vytkával rôzne, aj zložité vzory. Bol to prvý programovateľný stroj na svete.  
 
 Jacquardov tkací stroj
Roku 1830 - Charles Babbage (1792-1871), anglický matematik, navrhol stroj podobný prvému modernému počítaču. Mal vypočítavať logaritmy. Predviedol ho v roku 1833. 
Roku 1833 - Babbage predviedol svoj diferenčný počítací stroj (Difference Engine). Stroj používal iba operácie sčítania s využitím vlastností diferenčnej tabuľky a jednotlivých diferencií. Používal sa pri rozličných administratívnych výpočtoch v štátnej správe. O rok neskôr,   
 
Difference Engine
roku 1834, navrhol Babbage analytický stroj (Analytical Engine) na výpočet funkcií. Stroj, v ktorom mali byť výpočtové operácie vykonávané podľa vopred vytvoreného programu a postupnosť požadovaných matematických operácií sa mala dať riadiť programom uloženým na diernych štítkoch. Stroj sa nepodarilo nikdy dokončiť.  
 
Analytical Engine
Roku 1842 - Augusta Ada (1815-1852), dcéra lorda Byrona[3], preložila z francúzštiny do angličtiny popis Analytical Engine, opravila niektoré chyby, ktorých sa autor návrhu tohto stroja dopustil a pridala vlastné myšlienky, napríklad cyklenie programu.  
 
Augusta Ada Byronová Kingová, grófka Lovelace
Roku 1843 - viedenský profesor, Slovák Jozef Maximilián Petzval (1807-1891), v práci o výsledkoch niektorých dioptrických výskumov použil pojem mysliaci stroj[4]
Roku 1889 
- Otto Lehmann (1855-1922) objavil tekuté kryštály,
- Američan Herman Hollerith (1860-1929), zamestnanec amerického úradu pre sčítanie ľudu, skonštruoval elektromechanický počítací stroj na dierne štítky. Počítací stroj tvoril tabelátor v spojení s triediacou skrinkou, a použitý bol pri spracúvaní výsledkov sčítania ľudu v USA. Hollerith neskôr založil spoločnosť Tabulating Machine Corporation, ktorá začala vyrábať diernoštítkové triediace stroje. V roku 1924 sa jeho spoločnosť premenovala na IBM
 
Hollerithov počítací stroj
[1] Anglická štátna pokladňa zrušila rováše až po vyše 700-ročnom používaní, roku 1826.
[2] Uzlové počítanie bolo naviac rozvinuté v Peru. Inkovia mali asi najzložitejší záznamový systém.
[3] George Gordon Noël Byron (1788-1824) anglický básnik, predstaviteľ romantizmu.
[4] Tento pojem sa niekedy používa ako myšlienková abstrakcia šikovných, inteligentných strojov.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady