Vonkajšia pamäť - CD (Compact Disc), pits, lands, CD-ROM, CD-R, CD-RW :)

Vytvorené: 26. 10. 2013 Tlačiť

Optický disk, pôvodne určený len na uloženie zvuku, sa po doplnení mechanizmov na opravu chýb[1], začal používať aj na uloženie iných typov údajov.

Informácie sa na kompaktný disk ukladajú do stopy špirálového tvaru, ktorá sa začína v strede disku a pokračuje smerom k okraju disku (práve preto je možné vyrábať kompaktné disky rozličných veľkostí a tvarov). pozostáva z priehlbiniek (pits) vyhĺbených do polykarbonátovej vrstvy. Miesta medzi jednotlivými jamkami sa nazývajú plôšky (lands). Disk je pokrytý hliníkovou fóliou a tá je chránená lakovaným filmom, ktorý umožňuje potlač disku.

Informácie z disku sa čítajú zaostrením lasera na priehlbinky a plôšky, a meraním intenzity odrazeného svetla. Prechod z priehlbinky na plôšku a opačne predstavuje jednotku, stav bez zmeny predstavuje nulu.

Kompaktný disk má najčastejšie priemer 12 cm a jeho kapacita je 700 MB (80 minút zvuku). Ak sa vyrába lisovaním, t.j. nemôžeme prepísať jeho obsah, označuje sa ako CD-ROM. Jednorazovo zapisovateľné disky sa označujú ako CD-R, prepisovateľné ako CD-RW (ich obsah môžeme prepísať niekoľko tisíckrát).

 

Vrstvy CD
 
xxxx
Lands a Pits na CD a DVD
 
[1] To čo by sa v zvukovej nahrávke mohlo javiť ako nebadateľné prasknutie, by v prípade údajov mohlo spôsobiť nepoužiteľnosť celého súboru.

Vonkajšia pamäť

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady