Autor: Doplnené 23. 07. 2024

Vytvorené: 11. 09. 2015 Tlačiť

Rádiové vlny sú jednou z foriem elektromagnetického žiarenia[1]. Podstatu týchto vĺn prvýkrát opísal britský fyzik James Clerk Maxwell v roku 1873, ale až v roku 1887 začal s rádiovými vlnami experimentovať nemecký fyzik Heinrich Hertz. Hertz vytváral toto vlnenie pomocou iskier vysokého napätia medzi dvoma sférickými elektródami.  

V roku 1894 vynašiel britský fyzik Oliver Lodge koherer, sklenenú trubicu obsahujúcu kovové piliny, ktoré sa magnetizujú a zhlukujú pri prechode rádiových vĺn. Karl Ferdinand Braun vymyslel kryštálový prijímač, ktorý tvoril základ pôvodných kryštálových prijímačov.  

V roku 1902 v USA Reginald Fessenden vysielal rádiom hlas.  

V roku 1904 vynašiel John Fleming diódu a o dva roky neskôr Lee de Forest triódu – základ elektronického zosilňovača. Tieto objavy umožnili vysielanie hlasu.  

Komerčné rozhlasové vysielanie sa začalo v roku 1906.  

Koherer inak:

Koherer je jeden z prvých detektorov elektromagnetických vĺn, ktorý bol prakticky použiteľný na zachytávanie signálov na veľké vzdialenosti. Vynálezcom kohereru je francúzsky fyzik Édouard Branly, ktorý ho vyvinul približne v roku 1890. 

Koherer je sklenená trubička s dvoma elektródami, ktorá je naplnená kovovými pilinami. Keď je koherer vystavený elektromagnetickým vlnám, kovové piliny sa zlepia, čím sa zníži elektrický odpor medzi elektródami a umožní sa prietok elektrického prúdu. Po skončení signálu je potrebné piliny opäť rozhádzať, aby bol koherer pripravený na ďalšiu detekciu.  

Koherer zohral významnú úlohu v rozvoji bezdrôtovej telegrafie a bol používaný až do začiatku 20. storočia, keď ho nahradili citlivejšie detektory, ako napríklad kryštálové detektory.

[1] Podobne ako svetlo a röntgenové lúče.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady