Internet - Webový vyhľadávač (internetový vyhľadávač), PageRank, platené pozície :)

Vytvorené: 05. 11. 2016 Tlačiť

Internetové vyhľadávače a internetové katalógy sú vlastne naši pomocníci, ktorí naše stránky ponúknu našim návštevníkom.
Internetové vyhľadávače nie sú to isté ako internetové prehliadače

Ako fungujú vyhľadávače?

Internetové vyhľadávače sú v súčasnosti vlastne internetové programy, tzv. „(ro-)boti“, ktorí prehľadávajú miliardy stránok na celom Internete a robia si z nich vlastné textové katalógy. Sťahujú si stránky do svojich databáz, z ktorých ich potom ponúknu podľa kľúčových slov. Uvedomte si, že internetové vyhľadávače nie sú ľudia, ale programy. Fungujú teda objektívne podľa toho ako ich naprogramovali.

My poznáme vonkajšiu stranu vyhľadávačov. Sú to tie vyhľadávacie okienka ako má napríklad Google. Do okienka napíšeme vyhľadávacie výrazy. Po potvrdení vyhľadávania sú výrazy porovnané s kľúčovými slovami zo stránok.

„Pán“ vyhľadávač Google vám vytvorí zoznam stránok s odsekom textu, kde sa tieto slová nachádzajú. Ten zoznam má k dispozícii tak rýchlo preto, lebo si ich k sebe stiahol pomocou robotov. Neukazuje vám stránku, ale jej kópiu. 

Poznáte PageRank?

Poradie ukázaných stránok je určené podľa dôležitosti, ktorá je stanovená vzorcom. Tento vzorec nie je verejne známy. Nikto nevie presne na 100% ako dostať stránky na prvú pozíciu vo vyhľadávaní. Kto to tvrdí, že to dokáže, ten sa predáva. Pozná podmienky, ktoré by mohli zvýšiť dôležitosť stránky, no za výsledok v prvej desiatke nájdených stránok ručiť nemôže.

Zakladatelia spoločnosti Google sú Sergej Brin a Larry Page. Google má svoje vlastné hodnotenie dôležitosti, ktoré sa nazýva „PageRank“. Je to algoritmus, ktorý vyvinul Larry Page. Sám Google(.sk) dôležitosť seba samého hodnotí 8 z 10 možných bodov... zo slovenských domén má (september 2010) pagerank 8 iba 17 stránok. Číslo 10 má iba Facebooku. 

Platené pozície

Existuje možnosť dostať sa do prvej pozície v Google cez platenú reklamu. Sú to tie farebne odlíšené (podfarbené) výsledky vyhľadávania, ktoré sa nachádzajú hore, alebo vpravo. Znamená to asi toľko, že sú vpredu lebo si za to priplatili. Kto platí viacej bude vyššie.

Kto je na tejto pozícii je tam teda vlastne z toho istého dôvodu ako firmy, ktoré majú reklamné bloky v ostatných médiách. Ale aj to je podmienené tým, za čo a aké kľúčové slová podľa ich dôležitosti platí. Pripláca si za pozíciu slov, nie za pozíciu vyhľadávania.

Internetové katalógy

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.bojars.sk/index.php/vyhadavace-a-katalogy.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady