Validita, obsahová validita, konštruktová validita, súbežná validita, ekologická validita :)

Vytvorené: 17. 08. 2020 Tlačiť

Objektívna platnosť tézy, tvrdenia, právnej normy, ktorej miera je objektívne overená rôznymi spôsobmi vedeckého výskumu alebo úspešnou praxou. Validita sa týka výskumného nástroja, výskumného postupu, situácie, v ktorom sa meranie uskutočňuje, a tiež populácie subjektov.

 

 

  1. Obsahová validita stanovuje, do akej miery je obsah výskumného nástroja v súlade s obsahom, ktorý má merať (napríklad test vedomosti z prebraného[1]) .
  2. Konštruktová validita má názov odvodený od slova „konštrukt“. Je to ľudská črta, alebo charakteristika, napríklad vedomosť, zručnosť, schopnosť, tvorivosť, inteligencia, postoj a podobne. Pri konštruktovej validite sa hľadá odpoveď na otázku, či výskumný nástroj meria daný konštrukt.
  3. Súbežná validita je miera zhody výsledkov výskumného nástroja s tým istým kritériom. Týmto kritériom môže byť napríklad iný výskumný nástroj, ktorého  validita je už spoľahlivo zistená, školská známka, hodnotenie výkonu nezávislými pozorovateľmi a podobne.
  4. Ekologická validita je zistenie, do akej miery sa výsledky z jedného prostredia (daných podmienok) dajú preniesť do iného prostredia (iných podmienok).

Pri kvalitnej metodológii výskumu má validita iné charakteristiky a spôsoby zabezpečovania, než je to pri kvantitatívnej metodológii výskumu. Používa sa triangulácia  (krížová validizácia) tak, že sa získavajú dáta z viacerých zdrojov, viacerými skúmateľmi, viacerými metódami a v rôznom časovom prostredí. Hlavným kritérium validity je kredibilita a presvedčivosť výskumných postupov, záznamov a interpretácií.

[1] Učivo má výstižne reprezentovať prebrané učivo žiakov, pre ktoré bol test skonštruovaný.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady