Arduino a „výroba" analógového signálu, pulzná šírková modulácia (PWM) :)

Vytvorené: 26. 10. 2020 Tlačiť

Nateraz je všetko, čo sme robili digitálne. To znamená, že všetko je buď zapnuté, alebo rozopnuté. HIGH alebo LOW, 1 alebo 0. 

 

Avšak občas potrebujeme aj hodnoty medzi tým. Napríklad „čidlo“ pre meranie svetla bude mať inú hodnotu pri plnom svetle ako v tieni resp. v noci.

 

Tieto signály nazývame analógové a môžeme ich použiť pre veci ako je zmena jasu LED diódy alebo na zmenu otáčania rýchlosti elektromotora.

 

Žiaľ náš procesor nedokáže vytvárať skutočné analógové napätie. To znamená, že ho musíme simulovať pomocou tzv. PWM modulácie (zmeny šírky pulzu). Funguje to tak, že keď budeme diódou dostatočne rýchlo blikať, bude to vyzerať, že svieti ale s menším jasom.

 

Poďme si to vyskúšať. Budeme ovládať jas jednej LED diódy pomocou PWM a pre porovnanie necháme druhú LED diódu stále svietiť naplno.

V tomto obvode bude jedna LED svietiť na maximum pre porovnanie s ovládanou LED. x

 

Teraz nahraj tento program do procesoru a sleduj, čo sa strane. V programe používame delayMicrosecond () namiesto obyčajného delay(). Uvedené počíta v mikrosekundách.  

 

Všimni si, že teraz máme LED rozsvietenú na dobu 200 mikrosekúnd a zhasnutú na 800 mikrosekúnd. Ak by sme videli napätie na grafe resp. osciloskope, vyzeralo by nasledovne:

x Jeden spínací cyklus, alebo tiež perióda, je 1000 mikrosekúnd. To znamená, že je LED 20 % času zapnutá. Tomu sa hovorí pracovný cyklus 20 % (duty cycle 20%).

 

Táto metóda používa 5 voltové pulzy rôznej šírky k získaniu rôznych výsledkov, v tomto prípade k rôznemu jasu diódy. Preto sa jej hovorí pulzná šírková modulácia. x

 

Schopnosť využiť analogWrite() je niečo, čo nemajú všetky piny. Iba tie, ktoré sú označené vlnovkou „~“.  x
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady