Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť
Ak ide o ponúknutie tykania, Francúzi sa správajú veľmi zdržanlivo, a to nezávisle od toho, či sme prišli na dovolenku alebo služobne.
Zdravie
Veľmi výhodná je skutočnosť, že si nemusíme bezpodmienečne pamätať mená; ľudí môžeme pokojne oslovovať madame, monsieur alebo mademosielle. V služobnom styku sa tu používa krstné meno spojené s vykaním. V bežnom živote sa však nepoužívajú jednoduché odpovede „áno“ či „nie“, ale oui, monsieur alebo non, madame. Veľmi rozšírené je zdravenie s naznačovanými bozkami, čo však zostáva vyhradené pre veľmi dobrých známych. V obchodnom styku vystačíme s podaním rúk.
Bageta a omrvinky
Francúzi majú veľmi radi bagety plnené okrem iného aj rôznymi omáčkami. V ich príprave sú skutoční majstri. Bagety sa však často podávajú bez špeciálneho tanierika na chlieb. Preto nie je chybou, ak bagetu položíme na stôl vedľa taniera. Omrvinky nikomu neprekážajú.
Zvláštnosti pri obchodovaní
Vo Francúzsku sa veľmi zriedkavo používa podrobné plánovanie denného programu, preto nemôžeme očakávať presný začiatok rozhovorov. Veľmi sa tu celý schopnosť improvizácie a prispôsobivosť. Aj keď presnosť nehrá tú najdôležitejšiu úlohu, cudzinci by sa mali dostaviť presne, a to aj v tom prípade, že sa s meškaním počíta už vopred. V tejto krajine sa vysoko cení dobré jedlo a pokojné stolovanie. Ako nepísaný zákon tu platí heslo apres la poire et le fromage, teda „po ovocí a po syre“. Kým stolovanie nedospeje do uvedenej fázy, nemá sa začať hovoriť o obchodných záležitostiach. Po hlavnom jedle sa môže pri stole aj fajčiť.
ČO MÁME ROBIŤ
ČO NEMÁME ROBIŤ
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |