Vytvorené: 21. 01. 2014 Tlačiť

Asi pred 25 000 rokmi – si človek začal všímať tvarovateľnosť hliny. Pretože v tom čase žil loveckým spôsobom života, nepociťoval potrebu zhotovovať si nádoby. Z hliny vytváral plastiky – idoly.
Neskôr – človek začal prútené koše vymazávať hlinou a potom ich aj vypaľovať na ohniskách. Niektorí archeológovia toto označujú ako počiatky hrnčiarstva.
V 9.-7. tisícročí p.n.l. – prestali ľudia kočovať a usadili sa v klimaticky vhodných oblastiach (napr. na Blízkom východe). Príčinou usadenia bolo to, že človek tej doby začal uvedomele pestovať plodiny (predtým divo rastúce) a chovať domáce zvieratá.  
Zmena pri obstarávaní obživy viedla k vzniku ďalších nadväzných činností. Stavby väčších obytných stavieb/domov boli pôvodne zhotovované z prútia oblepeného hlinou, neskôr sa ich múry stavali z jednotlivých vrstiev ubitej hliny. V závere tohto obdobia sa objavili prvé stavby z hlinených sušených tehál.
V 8. tisícročí p.n.l. – vnútri domov sa objavili prvé hlinené pece na pečenie a prvé nádoby. Mali funkciu zásobníc na potraviny a vodu: slúžili ako hrnce, pekáče a misy (neskôr sa stali potrebnými ďalšie tvary: šálky, džbány, naberačky, lyžice, cedníky a mnohé iné nádoby). Výroba úžitkovej keramiky mala za následok stavbu špeciálnych keramických a hrnčiarskych pecí.
V 5. tisícročí p.n.l. – v keramickej výrobe sa vyvinul hrnčiarsky kruh otáčaný rukou. Hrnčiarskej výrobe sa začali venovať špecializovaní remeselníci. Ide pravdepodobne o prvý príklad hromadnej výroby v dejinách.
V 3. tisícročí p.n.l. – tehly sa začali vypaľovať.
Okolo roku 400 p.n.l. – na niektorých predmetoch z tohto obdobia sa vyskytuje povrchová úprava podobná smaltu[1].
V 1. storočí p.n.l. 
– Rimania začali vyrábať aj keramické rúrky, ktoré využívali na odvodňovanie močiarov a na stavbu vodovodov[2],
– Rímska ríša prevzala tradície gréckej a etruskej keramiky, vznikla červenoglazovaná a plasticky zdobená keramika – Terra sigillata.
Na počiatku n.l. – vznikol, z pôvodného názvu pohárov z dobytčích rohov a neskôr pohárov z pálenej hliny (keramos) a tiež podľa mestskej štvrti v Aténach, kde sídlili hrnčiari (Kerameikos), v starovekom Grécku pojem keramika.
V 6. storočí n.l. – sa začal v Číne vyrábať primitívny porcelán, spočiatku podobný kamenine, v 8. a 9. storočí už veľmi zdokonalený. Do Európy správy o tejto výrobe priniesol Marco Polo (1254-1323).
V 11. storočí n.l. – sa v Porýní objavila kamenina so soľnou glazúrou.
V 13. storočí n.l. – vyrábali stavebnú a ozdobnú keramiku Maurovia v Španielsku.
V 14. storočí n.l. – v talianskych mestách Neapol, Urbino a Faenza bola znovuobjavená fajansa[3].
V 2. polovici 15. storočia – sa Taliani pokúšali napodobniť čínsky porcelán. Zatiaľ však s malým úspechom. 
V 16. storočí – sa v Norimbergu začali vyrábať fajansové kachle, červeno alebo zeleno glazované.
V 17. storočí – bola vo Francúzsku a Nizozemsku zavedená remeselná výroba delfskej fajansy doplnená bielou olovnatocíničitou glazúrou.
Roku 1619 – J. Etherington dostal patent na strojové formovanie tehál.   
Roku 1671 – si podal patent na ázijský porcelán Angličan John Dwight. Vyrábali sa z neho hrnčiarske výrobky s málo pevným črepom. 
Roku 1673 – vznikol pri výrobe fajansy a začal sa vo francúzskom meste Rouen vyrábať fritový porcelán. 
Roku 1708 – nemecký alchymista Johann Friedrich Böttger (1682-1719) vyrobil prvý dokonalý/tvrdý európsky porcelán a od roku 1710 začal jeho výrobu v Sasku. Niekedy sa uvádza, že sa na vynáleze zúčastnil aj Ehrenfried Walter von Tschirnhaus (1651-1708). Tento tzv. meissenský porcelán sa rýchlo rozvíjal tvarovo, farebne i materiálovo.
Roku 1717 – vznikla vo Viedni manufaktúra na výrobu porcelánu.
Roku 1740 – sa v Anglicku začala vyrábať tzv. sheltonská belnina[4]. Išlo o keramiku s bielym, vysoko pórovitým črepom a transparentnou glazúrou.
Roku 1772 – Angličan Josiah Wedgwood (1730-1795) rozvinul k veľkej dokonalosti výrobu jemného keramického tovaru, ktorý sa vyvážal do mnohých krajín. 
Koncom 18. storočia – v Nemecku bol navrhnutý jednotný formát stavebných tehál 11×5,25×2,5 palca. U nás sa už vtedy začali používať dnešné rozmery 6,6×14×29 cm.
Roku 1783 – Sven Rinmann začal vyrábať vo Švédsku prvý smaltovaný riad.
Roku 1813 – v Anglicku sa začali vyrábať na odľahčenie stavebných konštrukcií duté pálené tehly.
Roku 1870 – prvý keramický záchod so sifónom, v ktorom ostáva voda, vyrobil anglický hrnčiar William Twyford.
Až do roku 1879 – sa hlina na výrobu tehál získavala iba ručnými lopatami. Až po tomto roku prišli parné lopaty, ktoré uľahčili ťažbu hliny[5]. (Následne bolo potrebné dostať z hliny každý jeden kameň a namixovať hlinu so všetkými ďalšími prísadami a vodou, aby získala správnu konzistenciu. Tento krok bol pre ľudí kedysi tým najťažším.)
Až okolo polovice 19. storočia – ľudí vystriedali kone točiace sa okolo osi mlynu na mixovanie tehlovej hmoty.
[1] Kremičitá tavenina príbuzná sklu ale aj porcelánu. Na povrchu kovu vytvára ochranný, celistvý hladký a lesklý povlak. 
[2] Názov tehly pochádza od Rimanov. Paradoxom je, že názov tegula čiže tehla nepatril prvku zo steny čiže múru, ale časti strešnej krytiny, ktorá sa pokladala na strešné trámy, bola súčasťou jej spodnej časti a mala tvar roztiahnutého U. Tieto teguly sa ukladali vedľa seba a ich spoje sa prekladali korýtkami - imbrexami v tvare ležatého C. Tvar podobajúci sa klasickej tehle mala plochá štvorcová latera. Rimania ešte vyrábali tehlu tubus, ktorá mala tvar dutého hranolu a slúžila na teplovody. Tegula sa používala aj na odvlhčenie steny, bola to platňa s nožičkami, ktorá sa prikladala k stene. Tento názov sa spája s vlhkosťou, vodou.
[3] Transparentná cíničito-olovnatá biela glazúra, ktorá je vhodná na maľbu a farbenie.
[4] Belnina – pórovina s bielym pórovitým črepom.
[5] Hlina sa ťažila iba v jeseni, aby počas zimy premrzla, čím zmäkla a zbavila sa oxidov.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady