Vytvorené: 21. 10. 2013 Tlačiť

Základný vstupno-výstupný systém počítača umiestnený na jeho základnej doske, akronym anglických slov Basic Input/Output System.

Obsahuje množinu obslužných programov nevyhnutných pre činnosť počítača, ktoré zabezpečujú:

  • test počítača pri zapnutí, ktorý kontroluje existenciu a testuje základné zariadenia systému, ako aj rozširujúce karty zasunuté v slotoch,
  • zavedenie (štart) operačného systému – BIOS skontroluje či sú na disku, z ktorého sa má operačný systém načítať do RAM, k dispozícii potrebné údaje. Ak ich nájde, zavedie ich do operačnej pamäte a odovzdá im riadenie,
  • základné funkcie určené na obsluhu prerušení a štandardných zariadení počítača. Tieto pred spustením operačného systému zabezpečujú komunikáciu s používateľom na úrovni klávesnice a zobrazovania v textovom režime. Po jeho spustení zasa v niektorých operačných systémoch predstavujú prostredníka pri komunikácii operačného systému a samotného hardvéru.
Poznámka
V minulosti býval BIOS umiestňovaný do pamätí typu ROM, ktoré nemohli byť menené, no v súčasnosti sa vzhľadom na neustále vylepšovanie softvéru a možnosti opravy chýb presunul na úroveň flash EEPROM, vďaka čomu je možná jeho aktualizácia (obyčajne je k dispozícii na stránke výrobcu základnej dosky). Aktualizácia sa realizuje prostredníctvom špeciálneho programu, ktorý prepíše pôvodný obsah BIOSu novým.
Pokiaľ by bol BIOS prepísaný nevhodne (nesprávnym obsahom, poškodeným súborom a pod.), mohlo by sa stať, že počítač už nenaštartuje, a preto niektorí výrobcovia umiestňujú na základnú dosku záložný BIOS, alebo neumožňujú prepísať tú časť, ktorá sa stará o zavedenie systému.
S rýchlym vývojom hardvéru BIOS prestal byť doménou základných dosiek a presunul sa i do ďalších zariadení (firmware). 
Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Ján Skalka, Cyril Klimeš, Gabriela Lovászová, Peter Švec, Informatika na maturity a prijímacie skúšky, Enigma, Nitra 2007, ISBN 978-80-89132-50-8.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady