Tvorivá činnosť, tvorivosť, kreativita, tvorivá osobnosť, tvorivé zameranie osobnosti, tvorivý potenciál :)

Autor: Doplnené 23. 07. 2024

Vytvorené: 30. 03. 2014 Tlačiť

Tvorivý môže byť každý človek. Tvorivosť je naučiteľná funkcia, ktorá sa dá rozvíjať a môže sa prejaviť v každej činnosti. Na vyučovacej hodine môžete navrhnúť a zhotoviť výrobok, ktorý bude slúžiť ako darčekový alebo úžitkový  predmet, aj v tom sa prejaví vaša tvorivosť.

 

Tvorivosť je zvláštny prípad všeobecnejšieho a u všetkých ľudí rovnakého procesu riešenia problémov. Je najvlastnejším atribútom človeka, v ktorom sa prejavujú jeho najľudskejšie a najcennejšie vlastnosti. Pojem kreativita označuje schopnosť vytvárania nových kultúrnych a technických, duchovných i materiálnych hodnôt. Je to aktivita prinášajúca doposiaľ neznáme a súčasne spoločensky hodnotné výtvory. Možno ju definovať i ako opak konformity, ako stret prostredia a osobnosti, ako subjekto-objektový vzťah, ktorého podstata leží v činnosti, regulujúcej tento vzťah.

Tvorivá osobnosť je charakterizovaná tým, že sa usiluje uspokojovať najmä vyššie potreby na báze nižších.

Tvorivé zameranie osobnosti je naplnené realizáciou vlastných síl osobnosti prostredníctvom tvorivej regulácie činnosti, realizáciou do exteriorizácie, objektivizácie vnútorného do vzťahov k svetu, a to v prospech niečoho nového a hodnotného pre človeka a spoločnosť.

Tvorivý potenciál predstavuje súhrn vedomostí, zručností, schopností, motivácie, osobnostných morálnych vlastností, ktoré sa vo vzájomnej súhre angažujú v tvorivom procese.

 

Tvorivá činnosť, tvorivosť a kreativita inak:

Rozdiel medzi pojmami tvorivá činnosť, tvorivosť a kreativita je jemný, ale dôležitý.

Tvorivá činnosť je konkrétna aktivita, pri ktorej sa vytvára niečo nové a originálne. Môže to byť písanie, maľovanie, vynález, alebo akákoľvek iná činnosť, ktorá vedie k vzniku nového diela alebo myšlienky.

Tvorivosť je schopnosť alebo vlastnosť človeka vytvárať nové a originálne myšlienky, riešenia alebo produkty. Je to širší pojem, ktorý zahŕňa schopnosť vidieť veci z nových uhlov pohľadu, spájať nesúvisiace prvky a prichádzať s inovatívnymi riešeniami.

Kreativita je často používaná ako synonymum pre tvorivosť, ale niektorí autori robia rozdiel medzi týmito pojmami. Kreativita sa zameriava na schopnosť vytvárať nové a pôvodné myšlienky, ktoré ich pôvodca predtým nepoznal. Je to proces, ktorý zahŕňa originalitu, flexibilitu a schopnosť vidieť nové problémy tam, kde zdanlivo nie sú.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady