Vytvorené: 14. 04. 2014 Tlačiť

Unikátne adresy na Internete. Používajú sa tak, že sa priamo napíšu do internetového prehliadača. Taktiež tvoria časť e-mailovej adresy za @.

Vieme, že Internet pracuje na základe protokolu (rodiny protokolov) TCP/IP. Na základe modelu ISO/OSI vieme, že TCP zabezpečuje spojenie a kontrolu doručenia údajov, IP má na starosti samotný prenos, pričom cieľ identifikuje prostredníctvom jeho IP adresy a portu (služby, aplikácie), cez ktorý komunikuje. Prostredníctvom IP adresy dokážeme identifikovať počítač v rámci Internetu (alebo LAN), no zapamätať si číselné štvorkombinácie je pre bežného a normálneho používateľa pomerne obtiažne (nehovoriac o adresách IPv6, ktoré sú ťažko zapamätateľné aj pre skúseného administrátora.

Z toho dôvodu sa IP adresám priraďujú tzv. doménové mená (v tvare napr. www.sme.sk, www.business.com apod.), ktoré musia byť v rámci Internetu jednoznačné, a teda jedinečné. Jedinečnosť sa dosahuje prostredníctvom rozdelenia doménového mena (adresy) do viacerých úrovní a pridelením práva na registráciu domén konkrétnym organizáciám.

Najvyššiu úroveň predstavujú domény 1. rádu označované aj ako top-level. Rozlišujeme:

  • domény generické, ktoré vyjadrujú príslušnosť k určitej kategórii (napr. com – komerčné, edu – vzdelávacie, org, net atď.),
  • domény národné vyjadrujúce geografickú polohu (napr. sk, cz, us, ca, uk).

 

Generické domény

 

Dozorovanie domén má na starosti organizácia IANA (Internet assigned numbers authority).

Domény druhého rádu reprezentujú spravidla majiteľa (www.sme.sk) alebo obsah domény (www.spoluziaci.sk). Doménové mená 2. rádu si môžeme objednať u registrátorov, ktorí zabezpečia ich zakúpenie u národného správcu domén (tzv. NIC – Network information center) príslušnej krajiny. Poplatky za domény závisia od konkrétneho registrátora a typu domény najvyššej úrovne – v jednotlivých krajinách sa zvyčajne odlišujú.

Domény vyšších rádov dopĺňajú a bližšie špecifikujú ponúkaný obsah (ekonomika.sme.sk) a ich správcom je štandardne majiteľ domény 2. rádu.

Poznámka
Preklad doménových mien na IP adresy a opačne zabezpečuje systém DNS.
Zdroje
Prevzaté a upravené z:
Ján Skalka, Cyril Klimeš, Gabriela Lovászová, Peter Švec, Informatika na maturity a prijímacie skúšky, Enigma, Nitra 2007, ISBN 978-80-89132-50-8.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady