Vytvorené: 05. 05. 2014 Tlačiť

Súbor štandardov pôvodne určených pre bezdrôtové lokálne siete (LAN), v súčasnosti často používaný na pripojenie k Internetu.

 

 

Osobe so zariadením s bezdrôtovým adaptérom (PC, notebook, PDA) umožňuje pripojenie k internetu v blízkosti prístupového bodu (access point)[1]. Geografická oblasť pokrytá jedným alebo niekoľkými prístupovými bodmi sa nazýva hotspot.

Wifi siete podporujú roaming, vďaka ktorému sa môže mobilná klientská stanica (napr. prenosný počítač) presúvať od jedného prístupového bodu k druhému bez straty spojenia súčasne s pohybom používateľa v budove alebo oblasti.

Od roku 2003 je bežnou rýchlosť prenosu 54 Mb/s v pásme 2,4 GHz. Rýchlosť a kvalita spojenia závisí od priamej viditeľnosti, počasia a nezarušenosti[2] používaného kanála, v ideálnych podmienkach umožňuje wifi komunikáciu do vzdialenosti stoviek metrov.

Podobne ako iné bezdrôtové siete, aj wifi sieť je výhodné použiť v priestoroch, kde sa nemôžu viesť káble, napr. vo vonkajších priestoroch alebo v historických budovách. 

Poznámka
Názov Wi-Fi je slovná hračka ku „Hi-Fi“ (high fidelity – „vysoká vernosť“), čo by sa dalo aplikovať ako skratka ku wireless fidelity – „bezdrôtová vernosť“, názov však v skutočnosti skratkou nie je.
[1] Prístupové body sa dajú využiť na ukradnutie osobných informácií vysielaných wifi klientmi.
[2] Úspech wifi prinieslo využívanie bezlicenčného pásma, čo má negatívne dôsledky vo forme silného zarušenia príslušného frekvenčného spektra (napr. bluetooth, mikrovlnými rúrami, bezdrôtovými telefónmi...) a stále častejších bezpečnostných incidentov.

Bezdrôtové spojenie, bluetooth, wifi (wi-fi), satelitné pripojenie, optické vlákno a optický kábel

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady