Vytvorené: 24. 05. 2014 Tlačiť

Roku 1940 - vznikol Školfilm, ústav pre výrobu a rozširovanie didaktických filmov na slovenských školách. V jeho rámci sa vybudovalo trikové oddelenie vyrábajúce trikové obrazce k rôznym učebným predmetom, grafické fragmenty, titulky a podobne. Tu sa akademický maliar Štefan Cpin (1919-1971) prvýkrát pokúsil o krátke animované etudy, ale bezúspešne. Až príchod mladého absolventa stavebnej priemyslovky, amatérskeho výtvarníka - karikaturistu Viktora Kubala (1923-1997) sa oživil záujem o túto tvorbu. Obstaral si 35 mm kameru a trikový stôl. Kubal sa popri bežnej práci trikára intenzívne venoval štúdiu amerických grotesiek a práci na svojej etude Únos.
Roku 1943 - Viktor Kubal dokončil svoj prvý „skutočný“ film Studňa lásky, ktorý je základným dielom kresleného filmu na Slovensku. Film mal výrazný sociálny a protifašistický akcent a v čase svojho vzniku nemohol ísť do kín.
Neskôr - Viktor Kubal spolu s Vladom Kubenkom (1924-1993) nakrútil agitku proti šmelinárom Hurá na nich. Napriek tomu sa nenašli zodpovední pracovníci filmu na Slovensku, ktorí by mali pochopenie pre kreslený film. Následne Kubal znechutený zo služieb filmu odišiel.
Roku 1950 - dôraz na šírenie vedeckých poznatkov prostredníctvom filmu si vynútil vznik Štúdia populárno-vedeckých filmov v Bratislave.
Roku 1952 - v rámci Štúdia populárno-vedeckých filmov vzniklo oddelenie na výrobu kreslených trikov.
Roku 1952, v decemberi - skupina výtvarníkov grafikov a technikov (Bohdan Slávik/1917-1974, Drahomír Mrózek/1922-1979, Vlastimil Herold/1924-2004) sa v liste vedeniu Štúdia bezúspešne uchádza o možnosť spracovávať kreslenú alebo bábkovú etudu začať s krátkymi etudami alebo kreslenými šotmi pre týždenník a čo najskôr siahnuť po rozprávke.
Roku 1955 - mlčanie vedenia Štúdia sa nepodarilo prelomiť ani štyrmi trikovými reklamami Vlastimila Herolda.
Roku 1963 - Viktor Kubal vlastnou kamerou Kinamo začína podomácky kresliť a vyrábať jednoduchú figúrku pána Homa. Súkromne si dal film vyvolať, zostrihal ho a ponúkol vedeniu Spravodajského filmu.
Roku 1964 - výsledkom snaženia Kubala bolo 9 black-outov v Týždni vo filme a ďalšie vstupy do periodiky nazvané 5 krát Viktor Kubal.
Roku 1964
- aj ďalší pokus v podobe kombinácie kresby a fotografie sa odohral na pôde Spravodajského filmu. Film Vstupujeme do doby atómovej vytvorili Leopold Bródy (1926-1980) a Viktor Kubal,
- prichádza tretia vlna priekopníkov slovenského animovaného filmu (absolventi stredných výtvarných škôl) a zjavujú sa aj ďalší nadšenci (bratia Popovičovci - Ivan/1944 a Vladimír/1939). Mladá generácia (tretia vlna) predstúpila pred vedenie Trikového štúdia kolektívnym dielom Pingvin (v roku 1965). Neznamenalo to ale blýskanie na nové lepšie časy.
Roku 1965 - v Štúdiu krátkych filmov v Bratislave bola vytvorená Skupina kreslených filmov. K filmu sa po dvadsiatich ako šéf umeleckej skupiny znova vracia Viktor Kubal.
V rokoch 1965-1966 - Viktor Kubal a jeho skupina produkuje filmy: Čierny a biely, Nevera, Stromček, Zem.
V rokoch 1966-1969 - za dramatickej spolupráce, lektorskej činnosti a režisérskej účasti českých tvorcov vznikli filmy Rondo a Klobúk tety Kláry. Honba za seriálovým typom tém sa prejavila u Kubala v dielach Dita, O Janovi a Puf a Muf (1, 2, 3). Povedľa Kubala dostali príležitosť aj noví začínajúci autori: Veronika Margotsyová (1939), Jaroslava Havettová (1942) a Milan Peťovský (1931-2000). 
Roku 1970 - vytvorením filmu Jaroslavy Havettovej a Ivana Popoviča Socha, dal slovenský animovaný film po prvý raz najavo, že sa vyvíja všestranne a s okruhom výrazných talentov. Na Vysokej škole výtvarných umení sa u profesora J. Chovana začal prednášať animovaný film.
V rokoch 1970-1974
- po reorganizácii Trikového štúdia odišla skupina pracovníkov do animovaného filmu a do jeho služieb sa vrátil Vlastimil Herold,
- televízne šttúdium v Bratislave zriadilo vlastnú výrobňu kreslených filmov,
- veľký úspech dosiahol Viktor Kubal seriálom O Petrovi a filmami s obľúbeným Jankom Hraškom,
- v detskej skupine na Kolibe realizovali Milan Peťovský a Jozef Povrazník (1943) seriál poľovníckych rozprávok s názvom Pes a ... ,
- na televíznej obrazovke sa objavil Povrazníkov seriál O Vrtkovi, M. Trajterovej O baranovi Mariánovi a ovečke Evičke, Heroldova Trénovaná myš, O Potrokovej Morské rozprávky,  
- nové cesty a možnosti zvládnuté na profesionálnej úrovni v bábkových filmoch ŠpacúrNa špagáte ukázal pôvodne amatér Jaroslav Zahradník (1938-1973).
Roku 1974
- Heraldovo Reporelo s hudbou Eugena Suchoňa (1908-1993) a výtvarnou predlohou Ľudovíta Fullu (1902-1980) bolo doteraz najnáročnejšou výtvarnou úlohou,
- Kubalov film Šach otvoril novú vývojovú etapu jeho jeho tvorby. Rozjímanie o cite a rozume nad jednou šachovou partiou prekvapuje nielen hĺbou myšlienky, pregnantnosťou výpovede ale i šokujúcim záverom,
- moderné rozprávky: Kubenkove Tri barančeky, Vejchodskej Dážďovka a kohút, Peťovského a Vicelovej Jablko a Popovičovi Pampulóni získali odcenenia na špecializovaných festivaloch v zahraničí,
- Kubalove snaženie o spoločenskú satiru mohli diváci vidieť vo filmoch Prezent, Jedináčik, Kino a Rebrík.
- bol natočený prvý slovenský celovečerný kreslený film Viktora Kubala Zbojník Jurko.
V polovici 70. rokov - nové trendy a inklinácia ku kombinovanému umeniu sa prejavila vo filme Ivana Popoviča Narodeniny 2001, fotoanimovanom filme Heleny Slavíkovej-Rabarovej (1943) Slncová panna, Františka Jurišiča (1942) v rozprávkach vytvorených v keramickej hline a Dagmar Bučanovej (1929) reliéfnych rozprávkach. Ivan Popovič režíroval prvý slovenský bábkový film Strážca sen.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady