Vytvorené: 02. 06. 2014 Tlačiť
O cestovinách
Priemyselná výroba cestovín je veľmi vítaná, pretože ušetrí gazdinkám pomerne dosť času, ale tak ako jedlá z čerstvých potravín sú tie najlepšie, tak i domáce čerstvé cestoviny nenahradie tie sušené z obchodu.
Na domácu prípravu cestovín používame hrubú múku alebo polohrubú, vajcia, soľ a vodu.
Cestoviny zavárame do polievok a sú základom zapekaných cestovín, ktoré kombinujeme s údeninami, so zeleninou, s vajcami a hubami. Uvarené alebo udusené cestoviny môžu byť aj vhodnou prílohou k mäsu.
Medzi priemyselne vyrobené cestoviny patria: rezance, kolienka, makaróny, špagety a iné cestoviny. Doma pripravujeme najčastejšie rezance, fliačky a drobné závarky do polievok, ktoré po oschnutí varíme.
Varenie cestovín
Cestoviny varíme v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody, v ktorej musia voľne plávať. Ak ich varíme v malom množstve vody, polepia sa. Var má byť po celý čas varenia rovnomerný. Dĺžka varenia závisí od druhu a veľkosti cestoviny. Priemyselne vyrobené cestoviny treba variť dlhšie ako tie, ktoré sú urobené doma. Uvarené cestoviny treba scediť, prepláchnuť horúcou vodou a pomastiť, aby sa nezlepili. Varením sa hmotnosť cestovín zdvojnásobí.
Postup varenia cestovín
Aby boli cestoviny uvarené „al dente, teda „na zub“ vyskúšajte tento postup:
Cestoviny - názvy (aj talianske)
Krátke rúrky (penne rigate) - tieto krátke ryhované rúrky sú vynikajúce, keď ich pripravíte na pikantný spôsob. Vyskúšajte ich napríklad s čili omáčkou alebo korenistou smotanovou omáčkou.
„Anjelské vlasy“ (Capelli d’Angelo) - veľmi sa podobajú našim niťovkám. Tenké „anjelské vlasy“ sa dajú pekne natočiť na vidličku. Hodia sa aj k jemným paradajkovým omáčkam.
Eliche - tieto skrutkovité cestoviny sa vynikajúco hodia do omáčok a dresingov alebo ako šalát so zeleninou.
Gramigna - tieto cestoviny sú vhodné do zeleninovej alebo kuracej polievky. Sladký variant: pridajte ich do mliečnej polievky aj s trochou medu.
Malé kolienka - často obsahujú vajcia, vďaka ktorým majú svoju zlatožltú farbu. Sú vhodnou prísadou do polievok či zeleninových omáčok, v ktorých sa rovnako môžu variť.
Malé rúrky - sesterská cestovina penne rigate - lenže s hladkým povrchom. Výborne chutí so smotanovými omáčkami. Tieto makaróny sa najlepšie pripravujú na panvici.
Rúrky (rigatoni) - sú to krátke cestovinové rúrky s ryhovaným povrchom. Majú väčší priemer ako penne a rovnako zrezané konce. Podávajú sa s omáčkou z mletého mäsa a syra, zapekaním sa sfarbia do zlatista.
Plnené „knedličky“ (ravioli) - pripravujú sa s rafinovanou plnkou a chutia dobre suché aj v šaláte. Sú vhodnou prísadou do polievok či zeleninových omáčok, v ktorých sa rovno môžu aj variť. Vynikajúco chutia zaliate paradajkovou omáčkou.
Dlhé rezance (tagliatelle) - kto rád vytvára z cestovín rôzne kreácie, pre toho sú vhodné dlhé rezance. Ich výhodou je, že sú raz-dva uvarené, dajú sa tvarovať a nakoniec zapiecť v rúre. Predávajú sa skrútené v tvare hniezd.
Špirálky (fusilli) - vretienka či špirálky – vyzerajú ako vývrtky a vďaka ich tvaru sa na nich dobre držia krémové omáčky. Tieto cestoviny, ktoré pochádzajú z južného Talianska, sú výborné aj s bolonskou omáčkou.
Kolieska (rotelle) - cestoviny, ktorých tvar pripomína kolesá voza, sa predávajú v rôznych veľkostiach. Zafarbia sa vďaka špenátu, červenej repe a paradajkám. Servírujú sa s bohatou zeleninovou alebo mäsovou prílohou. Môžeme ich použiť aj ako závarku do polievok.
Spaccatelle - vďaka zahnutým cestovinám budú jedlá, ktoré pripravíte, omnoho zaujímavejšie. Výborne chutia namočené v korenistej syrovej omáčke alebo opečené na masle a s bylinkami.
Mašličky (farfalle) - tieto cestoviny, ktoré vyzerajú ako motýliky, sú vhodné do šalátov a spestria každý tanier. Vyskúšajte ich podávať s omáčkami, ktoré obsahujú aj kúsky mäsa alebo zeleniny. Maličké verzie, tzv. farfalline, môžete použiť aj ako závarku do polievok.
Fettuccine - ploché cestovinové pásy chutia výborne s hubovými omáčkami.
Minicestovinky (pastina) - rôzne tvary minicestoviniek sú vhodné do polievok. Vďaka ich malej veľkosti získate úplne iný dojem chuti. Z cestovín hviezdičkového tvaru majú radosť najmä deti.
Sedanini - majú podlhovastý tvar a vhodný povrch na naplnenie omáčkou - sú ideálne ako hlavné jedlo.
Shipli - s touto cestovinou získajú dobrú chuť rolády, guláš alebo fašírky.
Malé „ušká“ (orecchiette) - malé „ušká“ sú potešením pre labužnícky zrak a hodia sa ako predjedlo, napríklad s údeným lososom.
Malloreddus - svojím vzhľadom pripomínajú mušličky. Vyskúšajte tieto cestoviny s paradajkovou alebo slaninovou omáčkou.
Penne lisce - tieto makaróny sa pripravujú na panvici a ako ragú sa šikmo nakrájajú.
Kolienka - vhodné ako príloha. V posledných piatich minútach varenia k nim môžete pridať mrazený hrášok.
Špagety (spaghetti) - najbežnejší spôsob prípravy cestovín poznáme klasicky s paradajkovou omáčkou či kečupom, resp. s mäsovou omáčkou. Nesmie chýbať postrúhaný tvrdý syr, najlepšie parmezán.
Cestoviny a omáčky
K ľahším a jemnejším druhom cestovín sa hodia ľahšie omáčky. K väčším a zrnitejším cestovinám najlepšie chutia omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny.
Tenké špagety - ľahké omáčky.
Mušličky (conchiglie) - syrové omáčky, mušličky sú výborné aj do polievok.
Dlhé rezance (tagliatelle) - smotanové a paradajkové šťavy.
Vretienka (fusilli), plnené pirôžky (ravioli), špirálky (rotelle) - omáčky s kúskami mäsa alebo zeleniny, paradajkové omáčky.
Makaróny, rúrky (ziti a penne) - mäsové a syrové omáčky.
Plnené „knedličky“ (tortellini) - paradajkové omáčky.
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |