Vytvorené: 04. 06. 2014 Tlačiť

Podľa tohto kritéria delíme politické strany, na:

  • konzervatívne,
  • liberálne,
  • sociálne.

Konzervatívne strany majú vo svojom programe tradičné hodnoty, ako je rodina, náboženstvo, národ, individuálne šance, tradičné rozdelenie štátnej moci. Základom politického programu je teda ekonomika, rozvoj súkromného podnikania a národné záujmy. Uprednostňujú individualizmus, to znamená poskytujú šance podľa individuálnych schopností. Strany tohto typu hlásajú, že na zachovanie tradičných hodnôt môže byť použité aj násilie. Používajú názvy ako konzervatívna, kresťanská, republikánska, národná, ľudová strana. Vývojom zaznamenali tieto strany istý posun. Kým v začiatkoch to boli strany zväčša monarchistické, v súčasnosti sú to republikánske strany.

Liberálne strany majú v programe občianske práva a slobody, ochranu človeka a zachovanie mieru - pacifizmus. Odmietajú akékoľvek násilie, nepreferujú ekonomické záujmy, žiadnu sociálnu vrstvu ani národ, majú teda zvláštne politické postavenie. Tieto strany sa označujú ako liberálna, demokratická strana, strana stredu.

Sociálne strany obhajujú záujmy niektorej väčšej sociálnej skupiny, vrstvy, alebo záujmy spoločenskej triedy. Orientujú sa na pracujúce vrstvy, aj na podnikateľské, preto základ ich programu tvorí ekonomika - ekonomický program. Sú za vytvorenie takej ekonomickej situácie, ktorá by odstránila príčiny sociálnych konfliktov. Aj strany tohto typu majú rôzne názvy. Tradičný je názov sociálnodemokratická, ale aj socialistická, strana práce (labouristická), ľavicová, komunistická strana.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady