Vytvorené: 25. 11. 2014 Tlačiť

Spracovávanie kovu

Spracovanie kovu má v slovenskej ľudovej výrobe svoje výrazné postavenie. Špecifické je drotárstvo - charakteristické zamestnanie pre obyvateľov severozápadného a severovýchodného Slovenska (oblasť Kysúc a Spiša). Drotárstvo ako potulné zamestnanie vzniklo v 18. storočí. Podnetom k vzniku tohto špecificky slovenského remesla bolo i používanie hlineného riadu v dedinských domácnostiach. Drôtovaním nadobúdal hlinený riad väčšiu trvácnosť. Drotárstvo zaniklo po druhej svetovej vojne v dôsledku zvýšenej konkurencie priemyselnej výroby a v súvislosti so vznikom nových hraníc, ktoré obmedzili pohyb drotárov.

Vyrábali sa misy, podložky, odrôtovaná keramika.

Ľudové šperkárstvo má osobitné postavenie v spracúvaní kovov. Výroba šperkov využívala techniku tepania, vybíjania, gravírovania, liatia a intarzie. V sortimente domáckej výroby pre potrebu vlastnú alebo najbližších prevažovala výroba doplnkov odevu a účesu, ako boli spinky, gombíky, pracky, ihlice, hrebene, prstene a čističe fajok.Nesmieme zabudnúť ani na valašky - jeden z atribútov pastierskej kultúry na Slovensku.

Neodmysliteľnou súčasťou výrobkov z kovu boli liate a plechové zvonce rôznych veľkostí a zvukov. Ich zhotovovanie bolo vo veľkej miere rozšírené na Orave, z ktorej smerovali výrobky aj do iných oblastí Slovenska. Výroba liatych zvoncov súvisela najmä s chovom dobytka a oviec.

K náročným technikám spracovania kovu patrilo kováčstvo.Toto remeslo patrilo k málopočetnej skupine dedinských remesiel, ktoré vykonával pre celé obecné spoločenstvo jeden, prípadne viacerí remeselníci. Dedinským kováčom rozsah ich výrobného programu určovali potreby miestneho spoločenstva. Patrili k ním výroba a opravy kovových úžitkových predmetov (poľnohospodárske náradie, klince, podkovy, nástroje, reťaze, kuchynské náradie a pod.). Kováčska práca sa však svojim záberom prikláňala aj k umeleckému remeslu a to najmä výrobou výrobkov pre uplatnenie v architektúre ako boli mreže, kovania dverí, okenice ale tiež i kované zvieratká, svietniky, figúrky a plastiky.

Filigrán

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady