Vytvorené: 20. 08. 2015 Tlačiť

Veľkosť výbuchov na plátne býva rôzna, od výbuchov malých modelov až po vyhadzovanie celých budov do povetria. Vo vojnových filmoch sú najbežnejšie umelé bomby a granáty. Výbuchy treba robiť bezpečne, pretože na takých scénach sa väčšinou zúčastňujú herci a kaskadéri.

Britský špecialista na zvláštne efekty Cliff Richardson hovorí: „Je až zarážajúce, ako blízko môžete stáť vedľa diery v zemi s niekoľkými kilogramami gilegnitu, ktorý vyhodí do vzduchu pár ton zeminy“.

Richardson uskutočnil jeden zo svojich najväčších výbuchov pri nakrúcaní filmu Bitka o Anglicko (1969), keď mal so svojimi spolupracovníkmi za úlohu vyhodiť do povetria obrovský letecký hangár.

„Vnútri v hangári sme nechali zrúcať priehradky a tým sme oslabili konštrukciu tak, že strecha hangára prakticky spočívala na tridsiatich tehlových pilieroch“, vraví Richardson. „Do pilierov sme navŕtali stopäťdesiat dier, do ktorých sme potom umiestnili vložky s výbušninou, prepojené cordtexovou zápalnou šnúrou. Bolo treba pridať množstvo dodatočných efektov, aby výbuch vyzeral veľkolepo, ako napríklad dve fugasové nálože, čo je typ mínometného náboja, v tomto prípade s dvestolitrovými plechovými sudmi benzínu, ktoré sa dajú odpáliť horizontálne alebo vertikálne. Použil som jeden vertikálne, aby som vytvoril výbuch podobný ohnivej guli, prerážajúcej strechu. Dvere hangára sme zalepili cordtexom a vnútri sme zavesili maketu lietadla spitfire. Horizontálnu fugasovú nálož sme nastavili tak, aby vytvorila ohnivú stenu, ktorá spitfire i roztrieštené dvere odhodí von cez cestu“.

Vo vedecko-fantastických filmoch majú špecialisti na efekty často za úlohu vyhodiť do povetria celé planéty, ako to bolo v Hviezdnych vojnách a v Supermanovi. Maketa planéty sa zavesí na stropu nad pódium a kamera ju sníma zdola. Keď nálož vybuchne, úlomky odletujú smerom ku kamere a vzniká tak dojem vesmírnej explózie.

 

Výbuch na ľade
V tejto scéne z filmu James Bond - Dych života (1987) vletel francúzsky kaskadér Joe Cott v aute
Jamesa Bonda do drevenej kôlne na člny a tlačil ju pred sebou po zamrznutom jazere. Potom si
prerazil cestu von. O niekoľko sekúnd vyhodil pyrotechnik kôlňu do povetria.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady