Vytvorené: 01. 09. 2015 Tlačiť

Slovenský divadelný a filmový herec. Na javisku presvedčivo stvárnil množstvo nezabudnuteľných postáv, účinkoval v televízii a v rozhlase. Hral jednu z hlavných postáv v dosiaľ jedinom slovenskom oscarovom filme Obchod na korze (1965). 

Narodil sa 20. marca 1924 v kysuckej obci Staškov, v rodine, kde sa divadlu vždy tešilo obľube. Veľmi skoro si našiel cestu do miestneho ochotníckeho krúžku. Tu začal rozvíjať svoj nevšedný herecký talent. Po ukončení škôl nastúpil do svojho prvého zamestnania ako kreslič. Začal hrávať v ochotníckom divadelnom súbore v Považskej Bystrici. Neobyčajným výkonom v postave Chrapcova z Gorkého z Vassy Železnovovej upútal pozornosť odbornej verejnosti, a tak v roku 1948 prijal angažmán v Armádnom divadle, dnes Divadle SNP v Martine. Jozef Króner tu stvárnil celý rad veľkých charakterových postáv. Najvýraznejšie sú postavy Orgon z Moliérovho Tartüffa, Filipa II. z rovnomennej Verhaerenovej drámy, Jága zo Shakespearovho Othella, či Starosvetského z Palárikovho Inkognita. Z tejto etapy jeho hereckej dráhy ostala v pamäti národa najmä jeho nesmierne ľudská interpretácia Kuba z rovnomennej komédie Jána Hollého.

 

Jozef Króner ako Pacho, hybský zbojník v slovenskom komediálnom
filme režiséra Martina Ťapáka z roku 1975

 

V roku 1956 sa prestupom do činohry Slovenského národného divadla otvára tretia, časovo najrozsiahlejšia etapa Krónerovho plodného hereckého života. Tu naplno rozvinul svoje komediálne i charakterové herectvo v desiatkach hlavných, väčších i menších postáv. Nezabudnuteľnými dodnes ostávajú jeho Doktor Galén z Čapkovej Bielej nemoci, Marco z Millerovho Pohľadu z mosta, Valentín Kubiš z Karvašovej Polnočnej omše, Uhrík z Bukovčanovho Kým kohút nezaspieva, Nick zo Saroyanovho Času tvojho žitia, Joose Damman z Gorinovej Šašovskej komédie alebo úloha zo Steinovho a Bockovho muzikálu Fidlikant na streche. Osobitú etapu v Krónerovej kariére predstavovalo účinkovanie v rozhlase, televízii a vo filme. Vari za všetky hovorí jeho Tóno Brtko z oskarového filmu Obchod na korze.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady