Vytvorené: 02. 09. 2015 Tlačiť

Hollywoodsky režisér a scenárista. Preslávil sa filmami Niekto to rád horúceSunset Boulevard. Držiteľ niekoľkých Oscarov.

„Nikto nie je dokonalý,“ hovorieval s obľubou režisér Billy Wilder. Bola to záverečná veta z jeho komédie Niekto to rád horúce. Prvý režisér, ktorý v priebehu jedného roka vyhral troch Oscarov, už film nenakrúti. Zomrel po dlhom boji s chorobou ako deväťdesiatpäťročný.

„S Billy Wilderom odišiel veľký kus Hollywoodu. Keby nakrútil len Niekto to rád horúce a Sunset Boulevard, stačilo by mu to na nesmrteľnosť,“ povedal Miloš Forman. „Spomínam si na jednu spoločnú príhodu. Práve som sa pripravoval na Prelet nad kukučím hniezdom a nevedel som, koho obsadiť do hlavnej úlohy. Povedal mi: ´Svojho Jacka Lemmona ti tam nedám, ešte by si ho uštval, ale čo takto Nicholson? Ten má pre tvoj film správny výraz.´ Poslúchol som ho a urobil som dobre.“

Kritika považovala Wildera za majstra rozprávača, ktorý sa sústreďoval na odhaľovanie temných stránok amerického života. Nič mu nebolo sväté a vo svojich dielach spájal inteligenciu s iskrivým vtipom. Objavil aj nezabudnuteľnú dvojicu komikov, Waltera Matthaua a Jacka Lemmona.

Vyslúžil si 20 nominácií na Oscara, v šiestich prípadoch získal cenu. Tri z nich, v kategóriách réžia, scenár a najlepší film, dostal za film Byt z roku 1960. V roku 1986 získal Oscara za celoživotné dielo.

Billy Wilder sa narodil v meste Sucha v bývalom Rakúsko-Uhorsku, ktoré dnes patrí Poľsku. Neskôr sa presťahoval do Viedne a po nástupe Hitlera k moci v roku 1933 emigroval do Paríža a odtiaľ do Spojených štátov.

„Nakrúcanie filmov je trochu ako prechádzka temnou miestnosťou. Niektorí ľudia zakopnú o nábytok, iní si zlámu nohy, ale niektorí z nás vidia v šere lepšie než iní. Základný trik spočíva v presvedčivosti. Každý človek je sám osebe idiotom, keď sú však ľudia spolu, stávajú sa géniami,“ odpovedal kedysi Wilder na otázku, v čom spočíva umenie nakrútiť úspešný film.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady