Vytvorené: 02. 12. 2013 Tlačiť

Jej meno pozná v USA a vo Francúzsku snáď každý. Statná vysoká dáma v nenápadných šatách, obutá zásadne do nevzhľadných pohodlných topánok, bola pozývaná na večierky najslávnejších celebrít. Od prezidenta Georga Busha st. dostala vyznamenanie, univerzity zvučných mien ako Harward jej udelili čestné doktoráty. Čo dokázala? Ako sa to vezme, vlastne nič veľké. Presnejšie: napísala desať kuchárskych kníh a v televíznom programe učila milióny Američanov variť.

Počas vojny pracovala pre americkú výzvednú službu. Pritom sa zoznámila s budúcim manželom. Keď bol preložený do Paríža odišla s ním. Aby sa nenudila, prihlásila sa do školy pre kuchárky. Varenie ju chytilo tak, že s dvoma priateľkami otvorila vlastné kurzy. Manžel, ako diplomat cestoval po Európe, takže mala dosť príležitostí ochutnávať špeciality rôznych krajín.

Viac ako desať rokov pracovala na knihe, ktorá mala Američanky naučiť variť tak dobre, ako to vedeli Francúzsky. Keď knihu prišla propagovať do televízie, dramaturgov priamo okúzlila. Priniesla si hrnce, vajíčka a ďalšie pomôcky, aby mohla recept názorne predviesť. To nikto nečakal. Kto to kedy videl, variť pred kamerou. Naviac bola mimoriadne vtipná a pohotová. Skúsime, čo na to povedia diváci, zavetrili televízni tvorcovia novinku, ktorá by mohla zabrať. Stalo sa. Ľudia telefonovali a písali, že by sa tej úžasnej pani chceli opýtať, prečo sa im vždy pokazí krém alebo rozpadne lístkové cesto.

Tak (od roku 1963) vznikla pravidelná televízna show. Júlia už mala päťdesiat rokov, keď sa stala miláčikom Ameriky. Bola vôbec prvá, kto kedy varil v priamom prenose.

Vysvetľovala recepty jednoducho a zrozumiteľne. Vysielalo sa z jej vlastnej kuchyne, do ktorej si pozývala zaujímavých hostí. Hundrala na módu, ktorá svetu velila chudnúť a jesť vegetariánske jedlá. U labužníkov vyvolávala nadšenie výrokmi typu: „najlepší obed je kus hovädzieho a fľaša ginu.“

Dvakrát dostala prestížnu cenu Emmy za najlepší televízny program. Jej program sa stal inšpiráciou pre ďalšie televízne stanice celého sveta.  

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady