Ako správne prestrieť stôl? :)

Tlačiť

Nech už je druh pohostenia, ktoré ponúkate, akýkoľvek – je nevyhnutné prestrieť stôl pred príchodom hostí. Jednak budete mať iné starosti, keď už tam hostia budú, a jednak pre pozvaných je príjemné vidieť, že sú očakávaní a je pre nich nachystaný pekný stôl.

Najprv zakryte stôl igelitom, až potom prestrite obrus (ak sa niečo vyleje, nemusíte sa obávať poškodenia stolovej dosky).

Čím elegantnejší ráz chcete dodať svojej večeri (alebo obedu), tým musí byť obrus starostlivejšie vyberaný – vyšívaný, hladký alebo damaskový, radšej biely alebo pastelovej farby. Dobre vyhlaďte všetky záhyby, dodržte rovnaký okraj po obvode stola a ak sú na obruse motívy, dbajte, aby boli uprostred stola.

Taniere majú ladiť s farbou obrusu, musia byť umiestnené asi 2 až 3 cm od okraja stola (vyhnite sa tomu, aby boli presne na rohu stola: hosťovi by sa na tomto mieste veľmi zle sedelo).

Príbory sú pripravené po oboch stranách taniera podľa poradia a druhu jedál tak, aby ich hostia mohli zo vzdialenejšej strany postupne brať a použiť. Nôž má byť napravo od taniera ostrím otočený k tanieru a vidlička vľavo (vo Francúzsku na rozdiel od nás sa kladie vidlička hrotmi nadol). Nad tanierom sú pripravené príbory na dezert a ovocie, opäť tak, ako sa budú používať (rukoväť noža k pravej ruke hosťa).

Poháre musia priam žiariť a musia byť pripravené poháre na všetky nápoje, ktoré sa budú podávať (pohár na vodu je najväčší a umiestni sa vpravo od najmenšieho).

Obrúsky rozhodne musia farebne ladiť s obrusom. Môžu byť z tej istej súpravy alebo jednofarebné a zladené. Môžete ich dať poskladané do taniera, slávnostne poskladať, alebo položiť vpravo.

Chlieb. Ak sme sa rozhodli pre malé chlebíky, pre každého zvlášť, môžu byť buď zasunuté v obrúsku, alebo – čo je elegantnejšie riešenie – položené na malom tanieriku nad tanierom, naľavo od taniera. Ak dáte prednosť bagetke, musí byť položená na obruse, ulamuje sa rukou alebo sa servíruje šikmo nakrájaná v košíku prikrytom obrúskom.

Soľ a dochucovacie prostriedky na slávnostný stôl nepatria (na požiadanie ich môžete priniesť).

Nakoniec môžeme stôl prizdobiť sviecami (plávajúcimi alebo umiestnenými na svietnikoch) a kvetmi. Pozor na veľké kytice, ktoré by bránili hosťom, aby sa navzájom videli. Radšej ich položte doprostred stola alebo využite malé individuálne kytičky, ktoré umiestnite nad servisom či napravo od neho.

 

 

Ako správne prestrieť stôl

Hodnotenie užitočnosti článku:


    E-booky o Moodle Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    zdieľaných v 2016-2017 

    • Životopis a tvorba Stanislavy Pirčeva  (1134)
    • Nové pojmy a obrázky z Biológie (933)
    • seriál článkov Pravidlá slušného správania (707)
    • článok Najbohatší ľudia sveta (647)
    • báseň Dimany Ivanovej Poď, moja stará láska (587)
    • životopis a básne izraelskej poetky Liory Bing-Heidecker (564) 
    • článok Klávesové skratky a špeciálne znaky (560)
    • História automobilového priemyslu (v rokoch) (539)
    • Matematika vo fyzike (525)
    • Séria článkov o spokojnosti zákazníkov, zamestnancov a zamestnávateľov (454)
    • Najbohatší Slováci v roku 2015 (451)
    • obrázková galéria Najlepšie tanky 2. svetovej vojny (444)
    • ďalšie hudobné ukážky (443)
    • básne Kariny Gálvez (438)
    • kurz Dokonalá hostiteľka a kuchárka (435)
    • galéria fotografií Deža Hoffmana a jeho životopis (419)
    • Slovenské ľudové kroje (406) 
    • kurz Automatizácia, robotika, aplikovaná kybernetika a umelá inteligencia (404)
    • článok O histórii počítacích strojov a počítačov (393)
    • výber z tvorby Zdenky Lacikovej (372)
    • galéria Najkrajšie fontány na Slovensku (371) 
    • článok a galéria o Histórii slnečných okuliarov (408)
    • Zdravá exotika (363)
    • článok Ako myslia slovenskí milonári (362)
    • článok Nepravidelné slovesá (344)
    • seriál článkov Dejiny vojenskej techniky, taktiky, paktov a dohôd (343) 
    • článok a galéria Vôňa ako zbraň (327)
    • nové Testy z informatiky (326) 

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady