Vytvorené: 04. 05. 2016 Tlačiť

Slovenský spisovateľ, publicista, literárny kritik a filozof.

Narodil 10. augusta 1922 v Klenovci. Po absolvovaní gymnázia v Rimavskej Sobote študoval slovenčinu a nemčinu na Filozofickej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave (1940­1944). Aktívne sa zúčastnil v Slovenskom národnom povstaní a koncom decembra 1944 ho fašisti odvliekli do koncentračného tábora v Mauthausene a Dachau. Po skončení vojny pôsobil ako redaktor a šéfredaktor časopisov: Bojovník, Obrana ľudu, Kultúrny život. Od roku 1956 sa venoval výlučne literárnej a kultúrnopolitickej práci. Roku 1974 bol vymenovaný za predsedu Matice slovenskej. Takmer tri desaťročia pracoval vo významných spisovateľských a politických funkciách, bol poslancom Národného zhromaždenia a poslancom Slovenskej národnej rady. Roku 1975 mu bol udelený titul národný umelec.

Umelecká próza, eseje, literárna kritika a literárna publicistika (Hovory M) Vladimíra Mináča sú od roku 1947 takmer nepretržite v centre slovenského literárneho života. Skúsenosti a prax aktívneho novinára a publicistu, znásobené jeho polemickým naturelom, majú zásluhu na tom, že vždy písal o najaktuálnejších problémoch; umeleckým a kritickým dielom zasahoval priamo do súčasných spoločenských a myšlienkových procesov. Osou jeho diela je najväčší osobný i generačný zážitok ­ Slovenské národné povstanie ako východisko, ale aj ako historicko ­ spoločenské a mravné zázemie národného vedomia, viď románová trilógia Generácia (zložená z časti: Dlhý čas čakania, Živí a mŕtvi, Zvony zvonia na deň) aromán Smrť chodí po horách.

Je autorom desiatok diel ­ umeleckých próz, románov: Výrobca šťastia, Nikdy nie si sama,..., poviedok: Na rozhraní, Tmavý kút,..., literárnokritických a publicistických prác, esejí: Paradoxy, Dúchanie do pahrieb, Zobrané spory J. M. Hurbana a iných, v ktorých vždy dominuje prenikavá analýza slovenského človeka, slovenského sveta a života v súradniciach spoločenských i historických. Nebol priateľom zjednodušených riešení a zjednodušeného myslenia. Pre neho ani človek, ani národ neexistovali mimo historických, spoločenských a triednych vzťahov a súvislostí. Mináčovo „vzťahy sú naším osudom“ sa stalo základňou neúprosných i láskavých pohľadov na slovenskú krajinu a človeka v nej. Dokladom jeho neľahostajného vzťahu k nášmu osudu v jeho vzostupoch i pádoch, v utrpení i šťastí je aj jeho činnosť v Stálej rade národnej kultúry, kde ako prvý nositeľ ocenenia „Zlatý dvojkríž“ až do svojej smrti pôsobil ako predseda.

Na sklonku života sa Vladimír Mináč „výrobca šťastia, dúchač do pahrieb, hriešnik a záchranca, nedotknuteľná modla, ale i prekliaty, nechápajúci i nepochopený, mudrc, pochybovač z presvedčenia“ utiahol do ticha prírody na Záhorí, kde vyjadrené slovami básnika „odpúšťal ostatným a prispôsoboval sa svetu, ktorý sa tak prudko zmenil“. Sporovlivosť v jeho vyjadrovaní bola akoby predzvesťou toho, že briskné mináčovské myslenie, odrážajúce zrelosť i pátos človeka, ktorý veľa vedel, veľa rozmýšľal a ktorému nič nebolo ľahostajné, slovenská kultúrna verejnosť čoskoro stratí... Zomrel 25. októbra 1996.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady