Vytvorené: 28. 05. 2016 Tlačiť

Bol jedným z prvých kníhtlačiarov v Čechách. Pre jeho slovenský pôvod sa o ňom hovorieva ako o „slovenskom Gutenbergovi“.

Kedy a kde sa narodil, sa našej knihovede zatiaľ nepodarilo vypátrať. Zo skromných dokumentov však vieme, že roku 1493 bol už v Plzni  ženatým a váženým občanom, ktorý o rok nato ovdovel a zostal sám s niekoľkými deťmi. Do Plzne sa dostal pravdepodobne po štúdiách  v Krakove, kde dosiahol hodnosť bakalára, a po vyučení za kníhtlačiara v Norimbergu. Naša veda eviduje  zatiaľ jeho 29 tlačí. Sú to knižky náučné i zábavné, spisy náboženského obsahu i morálno-filozofické, cestopisné a dobrodružné príbehy, spevníky a niekoľko kalendárov.  Jeho prvé tlače boli len voľné listy v niekoľkých exemplároch, ale už Gaurinov Latinsko-český slovník z roku 1511 mal 296 listov. Jeden vzácny exemplár sa nachádza aj v zbierkach bratislavskej Univerzitnej knižnice. Roku 1504 vydal dielo Ameriga Vespucciho Spis o nowych zemiech..., ktorého jeden výtlačok s drevorytom plachetnice s niekoľkými moreplavcami na prvej strane, náhodou objavil knihovník Strahovského kláštora v Prahe (1911).

 

Obrázok z knihy Spis o nowych zemiech

 

Štetinov slovenský pôvod  dokumentuje mnoho slovakizmov v jeho spisoch (napr. Tiráž spravidla začínal slovom „Tlacženo“ namiesto českého tvaru „Tištěno“). Dôkazom jeho slovenského pôvodu – podľa najnovších výskumov z okolia Piešťan alebo Trenčína -  je aj veta v úvode latinsko-českého slovníka Vokabulař lactifer (1511): „...aby Čechové i tudijež Slováci latinské učitele k vzdělání … čísti mohli“. V kalendári na rok 1507 vytlačil svoj kníhtlačiarsky znak: štít s troma listami nad troma vrchmi. Tento takzvaný signet, podobne ako označovanie strán v knihách (nie číslicami, ale písmenami), zaviedol u nás prvý. Zomrel roku 1520 v Plzni.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady