7 nákazlivých viet, ktorým sa v práci radšej vyhnite!

Vytvorené: 04. 06. 2016 Tlačiť

Aj vy si často vkladáte do úst slová ako „to sa nedá“, „to nie je moja práca“ alebo „to nie je fér“? Ak ich používate pričasto, môžete si cestu k vášmu úspechu nadobro zahatať.

Zájdeme trochu do histórie, kedy žil jeden z najväčších mysliteľov ľudstva, čínsky filozof Lao Tzu. Ten pred 2 500 rokmi vyslovil myšlienku, že naše slová sa dokážu ľahko premeniť na činy, ktoré nás potom vedú na ceste za naším osudom. V prvom storočí nášho letopočtu slávny grécky historik a spisovateľ Plutarch vyhlásil, že stav našej mysle a náš charakter sú odrazom našich slov. Aj otec literatúry osobného rozvoja, americký spisovateľ Napoleon Hill tvrdil, že naše slová môžu zasadiť semienko úspechu alebo neúspechu nielen v nás, ale aj tých, ktorým tieto slová podsúvame.

„Slová, ktoré vyrieknete, by mali byť starostlivo vyberané. Slová majú totiž veľkú silu a niekedy sú dokonca silnejšie ako droga.“

Bez ohľadu na to, ako by ste definovali úspech, vaše slová môžu preniesť vašu víziu do reality. A naopak, existujú aj také slová a frázy, ktoré váš imidž môžu poškodiť. Zachovajte si preto svoju dobrú povesť a neohrozujte cestu k vášmu úspechu. Ak túžite po úspechu nielen v práci, vážte, aké slová použijete pri komunikácii s vašimi kolegami alebo nadriadenými. Týmto vetám sa radšej vyhnite:

1.
Nemám na výber.
Nemal som na výber.
Úspešní ľudia majú pri riešení problémov viaceré možnosti bez ohľadu na okolnosti. Nikdy neexistuje iba jedna možnosť. Preto namiesto slov „nemal som na výber“ použijú vety ako „tu sú naše možnosti“ alebo „poďme si predstaviť všetky možné spôsoby riešenia problémov“. Prvým krokom k vášmu úspechu je vedieť si predstaviť, ako sa približujete k dosiahnutiu cieľa.

2.
Mohol som.
Mal som.
Vyrieknutie takýchto viet symbolizuje pocit ľútosti alebo viny, ako aj poukazuje na chybu alebo zlyhanie človeka. Úspešní ľudia sa nikdy neotáčajú za minulosťou a málokedy ľutujú predchádzajúce rozhodnutia. Napriek tomu, že ste sa nesprávne rozhodli či zlyhali, považujte aj negatívnu skúsenosť za výchovnú lekciu, ktorá vás v budúcnosti privedie o krok bližšie k úspechu. Nikdy preto neľutujte to, čo ste mohli spraviť. Ak je to možné, nápravu vykonajte okamžite.

3.
Nemôžem to urobiť.
To sa nedá.
Takéto slova pred druhými ľuďmi znejú pesimisticky a nekonštruktívne. Aj keď je to občas ťažké, môžete sa týmto vetám vyhnúť. Majte to vždy na pamäti, keď sa vám budú „tlačiť na jazyk“.

4.
To nie je moja práca.
Nie som dostatočne ohodnotený, aby som to spravil.
To nie je môj problém.
Pre niektorých ľudí to možno znie neuveriteľne, ale úspešní ľudia pomáhajú ostatným bez toho, aby sa ich úspechom cítili byť ohrození. Samozrejme, závisí to od situácie, skúste ale neodmietnuť pomoc druhým ľuďom. Vašou odpoveďou prezrádzate druhej osobe vaše priority, pracovnú záťaž a zároveň ochotu pomôcť.

5.
Nikdy v živote sme to takto nerobili.
Nikdy v živote sme takto nepostupovali.
Steve Jobs povedal, že vďaka inovatívnemu prístupu k práci poznáme dve kategórie pracovníkov – vodcov a nasledovníkov. Efektívni manažéri si omnoho viac cenia zamestnancov, ktorí dokážu kreatívne myslieť, sú flexibilní a poskytujú riešenie akýchkoľvek problémov.

6.
To nie je fér.
Kolegyňu povýšili, dostala pochvalu alebo vedľajšie oddelenie získalo financie navyše, aby ich prerozdelili na spoločenskú aktivitu. Potešíme vás, krivdy sa dejú nielen v pracovnom, ale aj v osobnom živote. Úspešní ľudia namiesto sťažovania sa a vyplakávania berú situáciu do vlastných rúk. Ak sa im niečo nepozdáva, preveria si to, nazbierajú dostatočné dôkazy, dokážu sa obhájiť a stáť za svojou pravdou.

7.
On je nekompetentný.
Nebudem vykonávať prácu za lenivého kolegu.
Nenávidím túto firmu.
V práci treba všetko riešiť chladnou hlavou. Áno, niekedy je ťažké oddeliť pocity od názorov, netreba však zabúdať na konštruktívnu kritiku. Ak sa vám niečo nezdá, najprv si situáciu preverte, a až potom ju začnite riešiť.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://karierainfo.zoznam.sk/cl/100325/1440921/7-nakazlivych-viet--ktorym-sa-v-praci-radsej-vyhnite-.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady