Vytvorené: 21. 06. 2016 Tlačiť

Slovenský skladateľ, hudobník, hudobný producent a spevák. Patrí medzi významných predstaviteľov novej vlny slovenskej populárnej hudby 80. rokov 20. storočia.

 

V mladosti Grigorov deväť rokov navštevoval LŠU odbor hry na akordeón, no zaujímal sa o hru na gitaru. Ako šestnásťročný začal vystupovať so skupinou Prešporok, po dvoch rokoch, v roku 1982, sa stal členom bratislavského hudobného zoskupenia Ventil RG. Robo Grigorov bol rok členom kapely Mona Lisa speváčky Mirky Brezovskej. V roku 1985 už Grigorov vystupoval so svojou sprievodnou skupinou Midi.

Prvým známym singlom tejto skupiny bola skladba Úlohy. V televíznych hitparádach polovice 80. rokov rezonovala ďalšia jeho známa pesnička s názvom Žuvačka za uchom.

Robo Grigorov sa žánrovo, hlavne v pesničkách s rýchlejším tempom, presadil ako predstaviteľ populárneho prúdu štýlu reggae. Na Bratislavskej lýre 1986 sa Grigorov umiestnil so skladbou Posledný valčík pre Európu na druhom mieste.

Jeho debutový album Robo Grigorov – Midi bol vydaný v roku 1987. Medzi najznámejšie skladby tohto albumu okrem Lýrového debutu patrili piesne Edo, Po víne, Mám tristo mesiacov či skladba Monika. S Grigorovom na tomto albume spolupracovali textári Ľuboš Zeman, Kamil Peteraj, ako aj hudobníci ako Dušan Hájek, Anton Kubasák, Andrej Šeban a František Griglák. V tomto období Grigorov participoval ako interpret aj na prvej časti projektu Dušana Rapoša a Borisa Filana s názvom Fontána pre Zuzanu.

V roku 1988 sa na slovenskom hudobnom trhu nakrátko objavil druhý album Roba Grigorova s názvom Nohy, z ktorého dodnes v éteri rezonuje hlavne skladba Pocta Majakovskému. V tomto istom roku Robo Grigorov emigroval do Belgicka. V Belgicku pracoval ako hudobný producent, komponoval aj piesne, ktoré neskôr po návrate domov v 90. rokoch vydal aj na Slovensku na albumoch Noconi, Národ Kanibal a I stand by U. V roku 1992 vyšiel Grigorovovi album Chýbaš mi (s hitmi Ona je Madona, Kým ťa mám, Láska, pivo, anjel a smútok, Všetci sa zídeme raz v jednej posteli...). Po tomto albume nasledovali ďalšie: Z extrému do ekstrému, Vdýchni reggae, Sám... Po niekoľkých kompilačných albumoch (Chodci sveta, Láska, pivo, anjel, smútok, Fontána pre Zuzanu - Najväčšie hity, Robo Grigorov - GOLD...) a dvojablume s názvom Balady Robo Grigorov v novembri 2007 pokrstil svoj prvý koncertný album s názvom Robo Grigorov & Midi - Live.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.vslepychulickach.sk/index.php/8-interpret/11-robo-grigorov-interpret.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady