Vytvorené: 11. 07. 2016 Tlačiť

Roku 1924, 21. septembra - medzi Milánom a Varese (v Taliansku) otvorili prvý úsek diaľnice na svete.

 

Platenie za tankovanie v 50-tych rokoch 20. storočia

 

Roku 1960, 16. augusta - si kapitán amerického letectva Joe Kittinger sadol na plošinu zavesenú pod balónom naplneným héliom a vystúpil do výšky 31 kilometrov. Potom vyskočil. Jeho telo dosiahlo rýchlosť takmer tisíc kilometrov za hodinu. V päťkilometrovej výške otvoril hlavný padák a po trinástich minútach a štyridsiatich piatich sekundách bezpečne pristál. Kittingerov rekordný zoskok, známy aj ako projekt Excelsior, bol veľmi riskantný, nie však nezmyselný. V čase, keď sa len začínalo s vesmírnym výskumom, mal preveriť, ako znáša ľudský organizmus voľný pád z veľkých výšok a ako pri lete obstojí skafander, ktorý mal Kittinger na sebe. Jeho výkon neprekonal v roku 2012 Rakúšan Felix Baumgartner.

Roku 2012 - rakúsky profesionálny parašutista zoskokom z okraja vesmíru vytvoril štyri rekordy. Išlo o doteraz najvyšší let balónom plneným héliom s posádkou, ako aj najvyšší zoskok padákom. Ďalší rekord vďaka nemu padol na YouTube. Zoskok extrémneho športovca z kapsule, ktorú špeciálny héliový balón vyniesol do výšky takmer 39 kilometrov nad americkým štátom Nové Mexiko, sledovalo online približne osem miliónov ľudí. Podľa meraní rýchlosť takmer 12-minútového pádu dosiahla 1342,8  kilometrov za hodinu, čo znamená že Baumgartner ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku, a to o približne 265 kilometrov za hodinu.

Roku 2016 - Rus Fedor Konjuchov prekonal rekord v oblete Zeme balónom, keď 23. júla (po 11 dňoch letu) dorazil do západnej Austrálie. Američan Steve Fossett v roku 2002 obletel svet za 13 dní a osem hodín.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady