Vytvorené: 12. 07. 2016 Tlačiť

Žijeme v čase content marketingu, v ktorej nám radosť s písania berie naháňačka za najlepšími pozíciami na Googli. Počítače nám samy navrhujú spisovné formulácie. Ani článok na web či blog nemôže zostať v zajatí SEO.

Dobrý text dokáže čitateľa uvoľniť, rozosmiať aj nakopnúť. Populárna spisovateľská webová stránka Nownovel.com/blog odporúča nádejným autorom každý deň si trochu rozšíriť slovnú zásobu. Ak sa chcete pustiť do cvičenia, kompletný zoznam slovníkov slovenského jazyka v elektronickej podobe nájdete na stránke Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovniky.juls.savba.sk/. Redakcia Profitu pre vás pripravila pár základných tipov, ktoré vám uľahčia každodenné písanie – či už pre prácu, na promo, alebo iba pre radosť.

1. Poznáte svoje publikum?

Vedieť, pre koho píšete text, je kľúčové. Zamyslite sa preto nad tým, čo váš čitateľ naozaj potrebuje, aký je a na čo je zvedavý.

2. Najlepšie na začiatok.

Články, správy a správičky nie sú novela. Najpútavejšími informáciami, dramatickým, príbehom, či zaujímavou súvislosťou priamo začnite, aby ste čitateľa zaujali skôr, než vám ubzikne. Kým v literárnych útvaroch môže byť pointa na konci – alebo nemusí byť vôbec, v žurnalistickom prejave patrí aspoň v náznaku na úvod.

3. Titulok je kráľ.

Má prilákať pozornosť, ale nesmie klamať a mystifikovať. Ak v nadpise čitateľovi niečo sľúbite, musíte to v článku aj splniť. Inak vám už nebude veriť.

4. Bez osnovy ani krok.

Sadnúť si a čakať kopanec od múzy je krásna vec. Pokiaľ sa však pustíte do písania mirnix-dirnix, môže sa stať, že logika textu sa bude blížiť nule. V takom texte ľahko stratíte nielen čitateľa, ale aj sami seba. Rozmyslite si dopredu, čo chcete článkom povedať, svoje argumenty a čím plánujete udržať pozornosť publika až do konca.

5. Embargo na cudzie slová.

Spomaľujú vnímanie textu a poučujú. Po treťom premúdrenom výraze sa radový čitateľ na taký článok vykašle. Výnimkou sú len experti v odbore.

6. Hľadajte vynálezcu.

V čase preberania informácií je ľahké naletieť správe z internetovej stránky, ktorá ju len nedokonale prevzala. Ak chcete v článku použiť informáciu, ktorú ste našli inde na webe, pátrajte po pôvodnom zdroji – človeku, ktorý to povedal (napríklad vo videu na YouTube alebo na jeho osobnej či firemnej stránke), alebo po pôvodnom výskume. Ak sa priameho zdroja nedokážete dopátrať, informáciu si je dobré overiť z dvoch od seba nezávislých zdrojov. A najmä ich správne citovať.

7. Menej je viac.

Sekajte, kráťte, strihajte. Stručné vety priamo k veci dodajú textu zrozumiteľnosť. Pri svižnom štylizovaní podstupujete aj menšie riziko gramatických chýb.

8. Recyklovanie? Nie v texte.

V záplave dookola preberaných informácií zaujme originálny text. Niečo, čo autor osobne prežil, rozhovor s výnimočným človekom, ktorý nevyskakuje s každej konzervy, či inovácia, s ktorou má vlastnú skúsenosť.

9. Ja, ja, ja.

Všetko má svoje miesto. V niektorých tipoch textov je pretláčanie vlastnej osoby krajne nevhodné. Ale sú aj také, kde osoba autora dodá článku autentickosť a priblíži ho čitateľovi (reportáž, blog). Prehnané zdôrazňovanie vlastného názoru a expertízy mu však často urobí skôr medvediu službu.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady