Vytvorené: 10. 12. 2016 Tlačiť
Japonci vyznávajú, že jedlo musí ulahodiť všetkým zmyslom. Sushi pripravujú starostlivo, s precíznosťou a dbajú aj na atraktívnosť prezentácie. Čerstvosť ingrediencií má upriamiť pozornosť zraku a chuťových buniek. Korenie sa pridáva k prísadám veľmi opatrne a citlivo, aby sa chute surovín zachovali. Dôležitým aspektom pri výrobe sushi je kombinácia rýb a morských plodov so zeleninou, čerstvou alebo nakladanou.
Základom chutného a značne rozšíreného japonského jedla je ryža. Pradávna obživa východných krajín bola spočiatku používaná len na konzervovanie surovej ryby a po jej skonzumovaní sa vyhodila. Neskôr sa do ryže začala pridávať octová omáčka Shari a takto upravená ryža sa stala základom celej pochúťky. Náplňou je zvyčajne surová ryba alebo morské plody. Verzie sushi so surovou rybou sú zdrojom množstva vitamínov a zdraviu prospešných látok, ktoré sa inak tepelnou úpravou strácajú. Najnovšie variácie môžu byť aj s použitím iného druhu mäsa, ale tepelne spracovaného.
Tradičný variant sushi sa podáva obalený v nori, chutnej morskej chaluhe. Súčasťou tohto pokrmu je aj wasabi – japonský chren olivovo zelenej farby. Najsilnejšie chuť majú 4-5 ročné šťavnaté korene. Sú veľmi vzácne a zriedka k dispozícii mimo Japonska. Alternatívou je wasabi prášok alebo pasta. Pred konzumáciou sa wasabi zmieša so sójovou omáčkou a jednotlivé kúsky sushi sa ňou ochutia.
Sushi nám ponúka zdravý štýl stravovania. Je bohaté na proteíny, karbohydráty, vitamíny, má vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, jedlo sa ľahko stráviteľné a s nízkou kalorickou hodnotou. V japonskej kuchyni vládne pri príprave sushi dôkladnosť, dodáva pokrmu nezameniteľnú chuť. Tá pretrvala tisícku rokov a vďaka nekonečnej variabilite sa sushi jednoznačne stane aj jedlom budúcnosti!
Maki Sushi – maki znamená v preklade rolka. Maki sushi je najvyhľadávanejším druhom sushi.
Sushi Nigri – je na prípravu veľmi jednoduchý (nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky).
Sushi Temaki – tvoria sa z plátkov morské riasy nori v tvare obdĺžnika.
Sushi Sashimi – základom tohto druhu je ryba nakrájaná na hrubé plátky, ktorú nie je potrebné baliť do ryže ani riasy.
Sushi Gunkan – najmenší druh sushi, ktorý ponúka výraznú chuť. Jeho súčasť je ryža a kaviár z lososa.
· Simulácie z fyziky· O Slovensku po slovensky· Slovenské kroje· Kurz národopisu· Diela maliarov· Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel· Odborné obrázkové slovníky· Poradňa žiadaného učiteľa· Rýchlokurz Angličtiny. Rozprávky (v mp3)· PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)Seriály:· História sveta (1÷6)· História Slovenska (1÷5)· História módy (1÷5).
Členstvo na portáli
Poznámka pre autora
Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady |