Moravianska venuša :)

Vytvorené: 26. 09. 2017 Tlačiť

Praveká ženská plastika z obdobia mladého paleolitu - Moravianska Venuša -  patrí medzi najstaršie prejavy ľudského umenia nielen na území Slovenska, ale aj strednej Európy.

Je to figúrka nahej ženy vyrezaná z mamutieho kla.  Vysoká je len 7,5 cm, je bez hlavy a rúk, pričom sú dominantne zvýraznené znaky ženskosti. Je úctyhodne stará,  má asi 25-tisíc rokov a primerane k svojmu veku aj slávna.

Na výrobu sošky boli použité kamenné nástroje predovšetkým na báze rydiel, a pri konečnej povrchovej úprave bližšie neurčený druh brúsneho kameňa, pravdepodobne pieskovca. Stopy po jeho pôsobení sa zachovali najmä na oblých častiach tela v podobe množstva rovnobežných sivých rýh.

Venuša sa našla v roku 1938 v lokalite Podkovica v Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch,  na kedysi otvorenom táborisku lovcov mamutov. Z priestoru Moravian pochádza viacero nálezov z  obdobia mladého paleolitu.

Jej historickú hodnotu nie je možné vyčísliť žiadnou finančnou sumou.

Spomedzi paleolitických venuší, ktorých sa dodnes našlo len niekoľko desiatok má nepochybne najpohnutejšiu históriu objavu a znovu nájdenia. Na vlastné oči ju môžete uvidieť ako najvzácnejší exponát stálej expozície Bratislavského hradu. 

Bola vytvorená človekom dnešného typu - Homo sapiens sapiens  a  vek je datovaný do obdobia mladého paleolitu (mladá fáza staršej doby kamennej). O najslávnejšom slovenskom nálezisku z obdobia mladého paleolitu v Moravanoch nad Váhom sa vie prinajmenšom dvesto rokov. Vedci o ňom písali už v polovici 19. storočia, ale kedy si ľudia po prvý raz všimli, že v okolí Moravian kde-tu zo zeme vykúkajú napoly rozpadnuté kly a lebky veľké ako detský kočík, to sa už nikdy nedozvieme. Moravianske mamuty však boli údajne známe už v 18. storočí, keď sa z ich kostí vyrábali lieky, používané napríklad ešte na začiatku 20. storočia na zníženie horúčky. Zásluha o znovuobjavenie moravianskeho paleolitu patrí správcovi piešťanských kúpeľov Václavovi Vlkovi. V roku 1931 nazbieral na riečnej terase Lopata, asi 30 metrov nad dnešným korytom Váhu, množstvo paleolitického materiálu, ktorý dokazoval, že v Moravanoch nad Váhom žili nielen mamuty, ale aj ich lovci.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.bobinsvet.eu/ucebne_pomocky/vlastiveda/doplnovacky/moravanska_venusa_.htm.

 

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    O VŠETKÝCH KURZOCH 

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady