Zásobník stlačeného (pneumatického) vzduchu (tlaková nádoba, vzduchojem, vzdušník, akumulátor) :)

Vytvorené: 05. 03. 2018 Tlačiť

Značky

 

Jednotka, ktorej účelom je zabezpečiť požadované množstvo vzduchu. Pripevňuje sa ku kompresoru.

Zásobník stlačeného (pneumatického) vzduchu vyrovnáva kolísanie tlaku po odbere stlačeného vzduchu zo systému. Ak tlak v zásobníku klesne pod stanovenú požadovanú hodnotu, kompresor začne tlak dopĺňať. Tlak dopĺňa dovtedy, až kým tlak nedosiahne nastavenú hornú hranicu.

Stlačený vzduch v zásobníku, sa vďaka jeho veľkej ploche, ochladzuje. Vzniká tak kondenzát, ktorý sa vypúšťa výpustným ventilom.

 

Fotografie ležatých a stojatého vzdušníka

 

Vzdušníky vyrovnávajú kolísanie tlaku a zaisťujú plynulé zásobovanie rozvodnej siete stlačeným vzduchom. Ochladením vzduchu vo vzdušníku sa vylúči časť vody zo vzduchu v podobe kondenzátu. Ak je súčin objemu vzdušníka V (dm3) a pretlaku p (MPa) väčší ako 10, potom je vzdušník považovaný v súlade s normou STN EN 13445-1:2003-07 za tlakovú nádobu a podlieha pravidelným revíziám a tlakovým skúškam.

Vzdušník musí byť vybavený predpísanou armatúrou, t.j. manometrom, pretlakovým ventilom, odpúšťaním kondenzátu a u veľkých vzdušníkov ešte aj prielezom pre možnosť kontroly vnútorného povrchu vzdušníka. Veľkosť, t.j. objem vzdušníka, závisí na:

  • výkone kompresora,
  • maximálnom povolenom rozdiele tlakov,
  • veľkosti rozvodného potrubia,
  • spotrebe stlačeného vzduchu.

Kompresorové stanice určené na zásobovanie rozvodných sietí v priemyselných podnikoch sú vybavené kompresormi s automatickým zapínaním chodu hnacieho motora pri poklese tlaku pod spodnú hranicu a tiež vypínaním hnacieho motora pri dosiahnutí hornej hranice tlaku vo vzdušníku. Objem vzdušníka podstatne ovplyvňuje interval medzi prevádzkou a pokojom kompresora.

Vzdušník inak:

V podstate je to plechovka, do ktorej môžeme natlačiť vyrobený stlačený vzduch. Ten môžeme využiť pri výpadku kompresora, t.j. zdroja tlaku, ako zásobáreň stlačeného vzduchu. Vhodne zapojený vzdušník dokáže dorovnávať tlak v pneumatickom obvode pri zvýšenom odbere stlačeného vzduchu napr. na začiatku pracovnej smeny, keď montéri všetci naraz začnú používať pneumatické vŕtačky.

 

"Školské" zásobníky spoločnosti FESTO
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady