Vytvorené: 18. 01. 2019 Tlačiť

Spravodajský dôstojník Sovietskeho zväzu.

Narodil sa v Petrohrade, v rodine cárskeho úradníka. Bol jazykovo nadaný, už v 20 rokoch hovoril plynulo anglicky, nemecky a poľsky. Svojho koníčka - rádiotelegrafiu - uplatnil na základnej vojenskej službe. Vyštudoval elektrotechnickú fakultu a roku 1927 sa stal agentom GPU na odbore zahraničnej rozviedky.

Počas Druhej svetovej vojny bol nasadený na nemecké bojisko ako spravodajský dôstojník. Pri svojich cestách slúžil i ako vodič Abwehru a zozbieral množstvo informácií, ktoré zaujímali moskovskú centrálu. Po vypuknutí vojny bojoval na nemeckej strane, bol dokonca vyznamenaný a povýšený na slobodníka. Na konci vojny dosiahol v GRU hodnosť plukovníka a bol vybraný k nasadeniu v USA. Kvôli tomuto účelu bol najskôr umiestnený v zbernom tábore v Nemecku pod menom Andrew Kayotis a potom odišiel v roku 1947 do Kanady.

Nakoniec sa usadil v New Yorku. Cestoval do celej Severnej Ameriky ale aj do Mexika a Strednej Ameriky. Všade zakladal a riadil spravodajské siete.

V New Yorku žil pod krycím menom Emil Goldfus. Legendu pre spravodajské pôsobenie si vytvoril zriadením maliarskeho a fotografického štúdia, kde sa schádzali nekonformní newyorskí umelci. Sám slušne maľoval, a tak nikomu nepripadalo nápadné, že ako umelec a bohém čas od času na dlhšiu dobu niekam zmizol.

Do Moskvy posielal tak dokonale zašifrované informácie, že dodnes neboli rozšifrované. Nebyť zrady jedného z ruských agentov, mohol v svojej spravodajskej činnosti pokračovať neuveriteľne dlho.

Abel mal možnosť utiecť, ale kvôli neobyčajnej ľahkomyseľnosti svojich šéfov zostal v USA. Ešte v čase zatknutia dokázal oklamať svojich strážcov a spláchnuť na toalete kódovacie tabuľky. Alan Dulles o Abelovi prehlásil: „Želal by som si, aby sme dvoch takých, ako je on, mali v Moskve.“.

V roku 1957 bol odsúdený na 30 rokov väzenia. Na návrh jeho advokáta J. Donovana, aby bol ušetrený kvôli možnej výmene. Tej sa v roku 1962 skutočne dočkal, kedy bol vymenený za F. Gary Powersa, amerického pilota prieskumného lietadla U-2.

Po návrate do ZSSR bol Abel povýšený na generála a pracoval v anglo-americkom odbore KGB. Vydal i značne „nepresné“ pamäti. Zomrel v roku 1971 v Moskve.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady