Vytvorené: 18. 01. 2019 Tlačiť

Americký štátny občan, ktorý mal v čase zatknutia 52 rokov. Pre svojich susedov bol Ames až do svojho zatknutia zamestnancom ministerstva zahraničných vecí USA.

Pracovný profil

Aldrich Ames bol doslova zo špiónskej rodiny. Jeho otec pracoval pre CIA ako analytik. Bolo preňho celkom logické, že jeho syn pôjde v jeho šľapajách. Preto Aldrich už ako 21-ročný začal pracovať pre spravodajskú službu a až potom šiel študovať históriu na univerzitu Georga Washingtona. Po štúdiách pracoval v Turecku, New Yorku a v Mexico City, kde sa zoznámil so svojou terajšou, v poradí druhou manželkou, Kolumbijčankou Marríou del Rosaria Casas. María, ktorá pochádzala z bohatej a politicky vplyvnej rodiny, v tom čase pracovala na kolumbijskom veľvyslanectve v Mexiku. Aldrich ju najskôr získal ako platenú informátorku CIA. Potom sa zblížili natoľko, že María sa vzdala miesta na kolumbijskej ambasáde a v roku 1985 sa vydala za Aldricha.

Nadviazanie spolupráce

Rok 1985 je významný i z iného dôvodu. Práve tom v čase začal Aldrich pracovať pre KGB. Predpokladalo sa, že práve María bola spojivkom medzi KGB a Aldrichom. To je dôvod, prečo dostala v americkej a kolumbijskej tlači prezývku Mata Hari.

Motív

Krtkom KGB sa stal Ames dobrovoľne. Sovietom prezradil tajomstvá CIA za 2,7 milióna dolárov. Svoje služby ponúkol na vlastnú päsť, aby splatil svoje dlhy a financoval márnotratnosť svojej manželky.

Cesta agenta

Aldrich Ames pracoval pre CIA 31 rokov a zrejme najdôležitejší pre KGB bol práve v polovici 80. rokov, keď viedol protišpionážnu sekciu oddelenia ZSSR a východnej Európy. Medzi jeho povinnosti totiž patrilo získavať medzi občanmi týchto krajín špiónov pre CIA a na druhej strane odhaľovať agentov KGB. V jeho oddelení sa zhromažďovali tie najprísnejšie strážené tajomstvá CIA. Medzi ne patril aj zoznam občanov ZSSR pracujúcich pre americkú špionážnu službu.

Zločin

Nie je náhoda, že práve v roku 1986 popravili v ZSSR dvoch pracovníkov KGB Valerija Martynova a Sergeja Motorina za vlastizradu. Niektoré americké zdroje predpokladajú, že celkový počet agentov odhalených zásluhou Amesa dosahuje dvojciferné číslo.

Tajné informácie odovzdával Sovietom od roku 1985 do roku 1994, keď ho zatkli.

Dopadnutie

Keď vedenie CIA zistilo, že im niekto narobil paseku v špionážnej sieti, skrslo podozrenie, že medzi vysokými činiteľmi agentúry majú „krtka“ (nepriateľského agenta). FBI si začala všímať výdavky niektorých vysoko postavených pracovníkov CIA. Tak sa zistilo, že Ames, ktorého plat dosiahol od apríla 1985 do novembra 1993 dohromady iba 340 000 tisíc dolárov, minul v tom čase až milión 300 000 tisíc dolárov, z toho 540 000 za dom na predmestí Washingtonu, 99 000 tisíc na jeho opravu a modernizáciu, 25 000 za auto Jaguar a 455 000 na nákupy cez úverovú kartu. Pôvodne sa predpokladalo, že ide o peniaze jeho manželky a jej rodiny.

Až neskôr sa zistilo, že dátumy vkladov sú takmer identické s dátumami stretnutí Amesa a ruského agenta, ktorého mal získať. Aldrich Ames sa stal viac než podozrivým. V jednu mrazivú októbrovú noc sa istý agent FBI prehrabával v odpadovom kontajneri pri jeho dome a našiel v nej použitú pásku do elektronického písacieho stroja. Tieto pásky majú tú vlastnosť, že sa používajú iba na jedno previnutie, takže každý úder písmena je jasne čitateľný. V laboratóriách sa podarilo rekonštruovať text správy o Amesových kontaktoch počas jeho cesty do Južnej Ameriky. O tomto jeho výlete nikto nevedel, hoci bolo povinnosťou pracovníkov CIA oznamovať všetky svoje cesty do zahraničia. O tri dni neskôr agenti FBI odkopírovali diskety z jeho domáceho počítača. Jedna z nich obsahovala zaslanú správu pre ruskú rozviedku (SVR). Ďalšia správa bola žiadosťou o peniaze. Odvtedy ho FBI nespustila z očí. Odpočúvala telefonické rozhovory, zaznamenávala správy vysielané cez počítač a sledovala každý jeho pohyb. Takto zistili, že Ames zvykne označiť kriedou poštovú schránku v Georgetowne a že je to výzva na stretnutie s ruskou spojkou. Správy doručoval prostredníctvom „mŕtvych schránok“ v okolí hlavného mesta a na spojenie využíval aj inzeráty v denníku Washington Times. 

V nedeľu ráno Amesa nečakane povolali do práce. Počas jazdy autom mu  cestu nečakane skrížilo niekoľko áut polície a agentov FBI. Tí Amesa zatkli. Približne v tej istej dobe v dome Amesovcov na Randolph Street v tichej štvrti Arlingtonu pracovníci FBI zatkli  jeho manželku.

 

 
Zatknutie Aldricha Amesa

Obvinenie

Dňa 22. februára 1994 bol Aldrich Ames a jeho manželka obvinení zo špionáže pre Sovietsky zväz a Rusko.

Trest

Koncom apríla 1994 bol Ames odsúdený na doživotie, jeho manželka v októbri toho istého roka na päť rokov väzenia.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady