Vytvorené: 31. 01. 2019 Tlačiť

Britská tajná služba.

Kvôli hrozbe pôsobenia nemeckých špiónov na území Veľkej Británie bol dňa 1. októbra 1909 zriadený Úrad pre tajnú bezpečnosť, ktorý bol podriadený Riaditeľstvu pre vojenské operácie a spravodajskú činnosť ministerstva vojny. Hlavnými príslušníkmi úradu boli kapitán Vernon Kell, dôstojník Juhostaffordshirského regimentu, a kapitán Mansfield Cummings z kráľovského loďstva. Cummings dostal na starosť zahraničnú rozviedku, kým Kell prevzal zodpovednosť za kontrašpionáž na britských ostrovoch.

V januári 1916 bolo na Ministerstve vojny zriadené Riaditeľstvo pre vojenskú rozviedku. Cummingsovo oddelenie dostalo označenie MI 1c. V roku 1921 sa premenovalo na MI6. Kellyho oddelenie dostalo názov MI5.

Cummings si zriadil svoj hlavný stan vo Whitehallskom dvore pri Trafalgarskom námestí. Kvôli bezpečnosti bol Cummings nazývaný ako „Céčko“. U svojich mužov bol obľúbený, hoci jeho správanie bolo strohé a mal veľa výstredností, napríklad písanie zeleným atramentom. Vytvoril spravodajské siete v Holandsku, Belgicku, Švajčiarsku a Nemecku. Nemecká sieť bola zložená z troch alebo štyroch dôstojníkov a novinárov, ktorí s nimi spolupracovali. Okrem toho jeho oddelenie riadilo aj agentov v USA, rozmiestnených po prístavoch, kde sa Nemci snažili aj napriek britskej blokáde získať zásoby.

Po prvej svetovej vojne prešla MI 1c pod Ministerstvo zahraničia. Dostala nový názov SIS (Secret Intelligence Service), hlavným cieľom jej operácií sa stalo Rusko, kde pôsobili agenti Paul Dukes a Sidney Reilly. Dukes sa dokonca stal členom Čeky.

V roku 1921 sa SIS premenovala na MI6. Cummings zomrel roku 1923.

Na jeho miesto nastúpil Hugh „Quex“ Sinclair, ktorý prevzal velenie aj nad tajnou službou GC&CS. Ponechal si pomenovanie „Céčko“, táto tradícia sa dodržiava dodnes. Sinclair sa snažil dostať pod svoje velenie aj MI5, keď sa mu to nepodarilo vytvoril si vlastnú kontrarozviedku. Zriadil aj útvar „N“, ktorý mal získavať informácie z diplomatickej pošty. Jeho existencia dodnes nie je potvrdená. V roku 1925 sa MI6 a GC&CS presťahovali na Broadway vo Westminsteri. Sinclair po zvýšení rozpočtu vytvoril špeciálne oddelenia napríklad sekciu D, leteckú rozviedku, sekciu pre telefonické a rádiové spojenie. Počas Sinclairovho šéfovania produkovala MI6 viac nepresných ako presných informácií, čím si vyslúžila zlú povesť u armády.

Po Sinclairovej smrti sa riaditeľom MI6 stal Stewart Menzies. V máji 1940 získala MI6 zastúpenie v JIC (Joint Intelligence Committee). Sekcia D sa osamostatnila a vytvorila SOE, Oddelenie pre zvláštne operácie. V tomto období sa začala vylepšovať aj povesť MI6. Zásluhu na tom malo kontrašpionážne oddelenie, obnovovanie spravodajských sietí v okupovaných krajinách Európy, a rozlúštené nemecké šifry, ktoré dodával Bletchley Park. MI6 nadviazala kontakty s nórskou rozviedkou a francúzskymi tajnými službami. Nórski agenti dodávali informácie o plánoch na výrobu vodíkovej bomby. Francúzska sieť podávala informácie o pohyboch lodí a ponoriek pri francúzskom pobreží, upozornila na rakety V-1, pomáhala pri útoku britských kománd na Dieppe a Saint-Nazaire a pri vylodení spojencov v Normandii.

MI6 mala sieť aj v Nemecku. Riadil ju Victor Hampton, dôstojník MI6 pôsobiaci v Štokholme. Svojich agentov mal v Berlíne, Hamburgu, Bonne a vo Viedni. Tieto informácie pochádzajú z výsluchov Carla Aagea Andreassona, ktorý pracoval ako agent pre MI6 pod označením R34. Chytili ho v januári 1944. Okrem iných vyzradil aj existenciu najdôležitejšieho agenta MI6 v Nemecku. Bola ňou Halina Szymanská, milenka šéfa Abwehru, Wilhelma Canarisa. Práve ona vyzradila Britom plán Barbarossa, krycí názov pre inváziu Nemcov do Ruska. MI6 počas Druhej svetovej vojny produkovala oveľa spoľahlivejšie informácie ako v minulosti.

Po skončení vojny sa činnosť MI6 zamerala hlavne proti Sovietskemu zväzu.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady