Vytvorené: 06. 03. 2019 Tlačiť

Miriam? Tú povýšili preto, lebo bola milá k šéfovi. Veď vieš, ako to myslím... A Milan z marketingu? Jasné, že mu zvýšili plat len tak - veď stále chodí so šéfkou na fajčiarsku prestávku. No povedz, čo je toto za firma! Sú vám takéto vety známe? Nech by sa firma akokoľvek snažila, klebetám a ohováraniu sa na pracovisku vyhnúť nedá. Je veľa ľudí, ktorí si radi vypočujú niečo o svojom šéfovi či kolegoch, no pre mnohých je počúvanie takýchto príbehov otravné.

 

 

Čo ale robiť v prípade, ak sa klebety týkajú práve vás? Ako ich môžete odraziť alebo s nimi úplne skoncovať? Dá sa to vlastne? Pozrite si nasledujúce rady, čo robiť, ak si o vás v práci kolegovia obtierajú ústa.

1. opatrenie: Zmobilizujte vašich priateľov v práci

  • Ak sa o vás vo firme šíria nepravdy, musíte zapojiť vašich priateľov v práci, aby proti nim bojovali pravdou. O všetkom ich upovedomte a požiadajte ich, aby kolegom vyvracali lži, ktoré sa o vás hovoria. Je dôležité rozšíriť komunikačný kanál, cez ktorý dostávajú informácie.

2. opatrenie: Konfrontujte priamo zdroj klebiet

  • Ak naisto viete, kto o vás šíri nepríjemné klamstvá a výmysly, nenechajte to len tak. Vystihnite správny moment a vyberte sa za ním/ňou. Buďte však pokojný a mierny – nechcete predsa, aby sa začali šíriť ďalšie nafúknuté príbehy. Tejto osobe povedzte, že si neželáte, aby pokračovala vo vypúšťaní klamstiev a klebiet o vás. Pohrozte jej, že ak neprestane, pôjdeme s tým za šéfom. Nedávajte jej priestor na odpoveď, hneď sa od nej odvráťte a odíďte.

3. opatrenie: Nedovoľte, aby klebety ovplyvnili to, čo bežne robíte

  • Ak o vás vo firme hovoria, že ste povýšenie dostali iba za to, že chodíte so šéfom na obedy, pravdepodobne vám každý ďalší obed bude nepríjemný. Je však kľúčové neprestať. Ak si so šéfom rozumiete a spoločné obedy sú vaša tradícia, nemeňte to. Ak by ste prestali, vyvolalo by to ešte väčšie podozrenie, že to, čo sa o vás pošuškáva, bola pravda. Zároveň by ste sa tým len zbytočne izolovali. Ak sa tým ale nenecháte znechutiť, ukážete, že sa o hlúpe klebety nezaujímate a vzbudíte potrebné pochybnosti, či je na nich vôbec niečo pravdy.

4. opatrenie: Rozprávajte sa s kolegami o klebetách

  • To, čo robí človek, ktorý vás ohovára, by ste mali začať robiť aj vy. Nie, nemyslíme tým, že by ste tiež mali začať šíriť klebety, neklesnete predsa na jeho úroveň. Vy môžete robiť to, že sa začnete kolegov pýtať, či náhodou o vás niečo nezačuli. Možno to pred vami nebudú chcieť priznať, no aj tak im povedzte, ako vás mrzí, že ste sa o sebe niečo také dopočuli, hoci sa to vôbec nezakladá na pravde. Pokojne prezraďte, ako to naozaj je – že povýšenie ste získali za konkrétny projekt, na ktorom ste dlho pracovali. Alebo že ste so šéfom jediní dvaja, ktorí z tímu fajčia, a tak je logické, že chodíte na fajčiarske prestávky spolu.

5. opatrenie: Obráťte sa na šéfa

  • Vaša konfrontácia s osobou, ktorá vás po firme ohovára, nezabrala? Urobte to, pred čím ste ju varovali: navštívte šéfa. Opíšte mu, aká je situácia, že je vám nepríjemné, že to s ním vôbec musíte riešiť, no že si už neviete ďalej poradiť. Povedzte mu, že ste sa už situáciu snažili vyriešiť osobným rozhovorom – ukážete mu tým, že za ním nechodíte ako žalobaba, ale že vás situácia naozaj trápi a problém očividne potrebuje jeho zásah.
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000138/1772455/Ohovaraju-vas-v-praci--Toto-urobte--ak-nechcete--aby-si-o-vas-kolegovia-obtierali-usta.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady