História tlače (v rokoch), kamenné knižnice, doskotlač, kníhtlač, ručná sadzba, medirytina, počítačová sadzba, digitálna tlač :)

Vytvorené: 13. 03. 2019 Tlačiť

Hlavným popudom vzniku tlače bola potreba a úsilie sprístupniť väčšiemu okruhu ľudí myšlienky a skutočnosti, ktoré sa už zaznamenali písmom, teda rozmnožovať ich na vhodných, ľahko prenosných materiáloch. Písmo a tlač už dnes nemožno od seba oddeliť.

V dlhých etapách ich tisícročného vývoja rozlišujeme tieto stupne:

  • Vznik predchodcov písma,
  • Zrod rukou písaných, kreslených alebo inak utváraných písiem,
  • Objav kovových tlačových písmen, ktoré sa ručne odlievajú a zostavujú do riadkov a podobajú sa ručne písaným písmam,
  • Súčasný vznik tlače z týchto kovových znakov (kníhtlače) v Európe v 15. storočí n.l.,
  • Objavy ďalších tlačových techník v 19. a 20. storočí.

 

Pravek - za prvé stopy techniky tlače pokladáme primitívne pečiatky, ktorými si dávni lovci ozdobovali kože a stany.

Obdobie Babylónskej ríše – aj babylonské pečate vtlačované do mäkkej hliny a razidlá mincí pripomínajú tlač.

Už 4. tisícročí p.n.l. – vyrábali starí Egypťania z drene rastliny Šachor papyrusový (Cyperus papyrus) papyrus.

V 1. storočí n.l. – Číňania vynašli papier. Vyrábaný bol z kôry moruše s pridaním ľanu, juty alebo konope. V mnohom tak pripomínal dnešný kancelársky papier. Presný postup výroby papiera, podobne ako receptúra, boli samozrejme utajované a k ich odhaleniu napokon prispela až arabská expanzia na východ.

V 3. storočí p.n.l. – starí Asýrčania používali vtlačované pečiatky na jednoduché znaky klinového písma.

Za oblasť vynálezu tlače sa dodnes považuje Ďaleký východ, stará Čína, Kórea, a Japonsko. Od 2. storočia – sa v Číne používali kamenné platne, a vznikli tzv. „kamenné knižnice“. V 6. storočí - používali drevené dosky a v 9. storočí kovové platne. Išlo o techniku doskotlače. V Európe sa doskotlač zaviedla omnoho neskôr[1].

Od 5. storočia – namiesto papyrusu sa začal používať drahý pergamen.

Začiatkom 11. storočia – sa v Číne uskutočnil prvý pokus o zostrojenie jednoduchej tlačiarne. Keramické znaky poukladali na kovový plát a zafixovali voskom. Po tlači sa vosk roztopil a znaky sa mohli poukladať nanovo. Nápad sa ale neujal[2].

V 12. storočí – sa začala výroba papiera v Španielsku a Taliansku, odkiaľ sa v 13. storočí rozšírila do celej Európy.

Až v 15. storočí – v Európe vynašiel Johannes Gutenberg (1400-1468) techniku tlače, ktorej princípom bola vlastne tvorba stavebnice z voľne zostavovateľných znakov. Znaky a písmená sa pred tlačou uzavreli do formy a po tlači opätovne rozobrali a použili na zostavenie inej formy. Táto technika sa nazýva kníhtlač. Je to taktiež technika tlače z výšky.

 

Johannes Gutenberg

 

Postupne – sa Gutenbergov vynález rozšíril do celej Európy a neskôr sa zdokonaľoval najmä vznikom nových antikvových písmen. Práca s kovovými odliatymi kolkami jednotlivých písmových znakov, ich zostavovane do slov, viet, riadkov, odstavcov, stĺpcov a stránok sa nazýva ručná sadzba. Nezmenila sa asi 450 rokov až do konca 19. storočia.

 

Alois Senefelder

 

Na konci 18. storočia – pražský rodák Alois Senefelder (1771-1834) ponúkol verejnosti techniku, ktorá dávala tlačenému obrazu rovnaké možnosti ako slovu. Išlo o litografiu (kameňotlač). Keď roku 1826 Senefelder urobil prvú viacfarebnú tlač, stala sa litografia definitívnym víťazom vo výrobe tlačeného obrazu.

 

Litografická tlač

 

Na konci 19. storočia – boli vynájdené sádzacie stroje na horúcu sadzbu, ktorá sa odlievala z olova a jeho zliatin. Ručná sadzba sa nahradila strojovou sadzbou. Na tlač ilustrácií starí tlačiari používali techniku drevorez a drevoryt neskôr medirytinu, kde sa kresba vyhlbuje do medi.

V priebehu 19. a 20. storočia – boli objavené alebo zdokonalené rôzne tlačové techniky: ofsetová tlač roku 1905, priama tlač z plochy, hĺbkotlač roku 1890, svetlotlač, ofsetová svetlotlač, sieťotlač (šablónová tlač).

Od druhej polovice 60. rokov 20. storočia – sa v polygrafii vo veľkom rozsahu využívajú počítače. Pri počítačovej sadzbe sa text a grafika kombinujú na monitore počítača.  

V prvej polovici 90. rokov – sa na trhu objavila, a stále sa vyvíja, nová technika tlače, tzv. digitálna tlač. Obsah tlače vstupuje do tlačového stroja, ovládaného vlastným počítačom, v digitálnej forme. Zobrazenie sa na potláčanom materiáli vytvára s využitím princípov elektrografie, ink-jetu, iónografie, magnetografie, elektrostatickej tlače a iných. Namiesto tlačovej farby sa používajú tonery a pri tvorbe zobrazenia sa nepoužíva tlak.

[1] Všetky doteraz spomínané techniky tlače rátame do techniky tlače z výšky. Nevýhodou doskotlače bolo, že dosky a platne so znakmi sa dali použiť len raz. Ak chceli vytlačiť inú sústavu znakov alebo inú ilustráciu museli vyrobiť aj novú platňu.
[2] Možno aj preto, že čínska abeceda pozostáva zo 100 tisíc znakov (v súčasnosti sa používa okolo 5 000).

História knihy, jej vznik a vývoj

Zdroje
Použitá, citovaná a doporučená literatúra:
• https://tlaclacnejsie.sk/viac-o-tlaci/historia-tlace/,
• https://referaty.aktuality.sk/vznik-a-vyvoj-knihtlace/referat-5123,
• http://blog.imageposter.eu/strucna-historia-digitalnej-tlace-1-cast-desktopove-tlaciarne/.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady