Vytvorené: 20. 10. 2019 Tlačiť

Philby bol u britskej tajnej služby MI6 styčným mužom k americkej tajnej službe CIA – a zároveň sovietsky agent, ktorý všetky tajomstvá dodával do Moskvy.

Kim Philby, potomok britského establishmentu, sa stal ako študent elitnej univerzity v Cambridge začiatkom tridsiatich rokov vášnivým komunistom a nechal sa spolu so štyrmi svojimi spolužiakmi naverbovať sovietskou tajnou službou ako tzv. Cambridgská päťka[1]

 

Donald
MacLean
Guy
Burgess
John
Cairncross
Anthony
Blunt
Kim
Philby
Cambridgská päťka

 

Po štúdiu pracoval Philby ako korešpondent medzi iným pre londýnske Times v Španielskej občianskej vojne na územiach kontrolovaných jednotkami generála Franca. Pretože bol pri jednej prestrelke ľahko zranený, udelil mu Franco dokonca vyznamenanie. 

S pomocou svojich prívržencov s okruhu, ktorí už pracovali u britskej tajnej služby, podaril sa mu vzostup v rámci MI6. Počas Druhej svetovej vojny sa dostal do kontaktu so spolupracovníkmi americkej Office of Strategic Services (OSS), predchodkyni neskoršej CIA. Od roku 1949 bol umiestnený na britskom veľvyslanectve vo Washingtone a bol príslušný pre spoluprácu s americkou tajnou službou. 

Na tejto kľúčovej pozícii pracoval k plnej spokojnosti moskovskej centrály: nechával odhaľovať západných agentov v oblastiach sovietskeho vplyvu, dodával informácie o technológii atómovej bomby a prezradil medzi iným i plán o výsadku antikomunistických Albáncov v ríši Envera Hodžu, spojenca Stalina[2]

O tom, že v britskej tajnej službe sa to hmýri krtkami, boli západné tajné služby informované mnohými prebehlíkmi, ktorí však poznali len krycie mená týchto agentov. Mimo to poznatky už v roku 1949, z vysoko utajovaného odpočúvacieho programu USA Venona, viedli k záverom, že detaily atómového výskumu boli od roku 1944 cez britskú ambasádu vo Washingtone zasielané ďalej do Sovietskeho zväzu. Pretože sa nechcela prezradiť existencia tejto odpočúvacej akcie, neuskutočnilo sa ani zhodnotenie týchto bizarných[3] poznatkov. 

Keď začiatkom päťdesiatych rokov dvaja členovia skupiny Cambridge Five zmizli a ušli do Sovietskeho zväzu, upadol aj Philby do podozrenia, pretože ich poznal. Roku 1952 preto odišiel do predčasného dôchodku. O niekoľko rokov bol však vtedajším britským predsedom vlády MacMillanom, v Dolnej snemovni verejne zbavený všetkých podozrení. 

Ako blízkovýchodný korešpondent novín Observer a Economist žil Philby odteraz v Bejrúte, pracoval tu tajne ďalej pre MI6 a viedol ďalej svoju existenciu ako dvojitý agent. Postupne sa však slučka okolo neho uťahovala. Prominentný prebehlík z KGB Anatolij Golicyn potvrdil v roku 1961 svojim americkým vyšetrovateľom roky trvajúce podozrenie. Philby zrejme cítil nebezpečenstvo a možno bol aj varovaný zo sovietskej strany. V januári 1963 sa vytratil z Bejrútu. Jedna sovietska nákladná loď ho dopravila do Odesy. Až v júli 1963 bol jeho útek potvrdený britskými úradmi. Potom aj Kremeľ oznámil, že mu bol udelený politický azyl a sovietske štátne občianstvo. Ďalších 25 rokov, až do svojej smrti, strávil Philby v Moskve, kde musel konštatovať, že už nebol ďalej potrebný. Jeho alkoholizmus zosilnel a realita života v Sovietskom zväze ho sklamala. V roku 1988 zomrel. Následne bol tomuto špiónovi storočia posmrtne udelený rád Hrdinu Sovietskeho zväzu.

[1] Cambridge Five.
[2] Všetci členovia tejto jednotky boli zastrelení.
[3] Čudných, podivných, zvláštnych.
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• https://www.protiprudu.org/z-historie-spionaze-kim-philby-usiel-do-moskvy/.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady