Autor: Igor Krucovčin

Vytvorené: 30. 04. 2022 Tlačiť

Jeden z najväčších priekopníkov v oblasti elektrotechniky v 19. storočí v Európe.

Narodil sa 11. januára 1800 v Zemnom pri Komárne, v chudobnej roľníckej rodine, ktorá sa tam prisťahovala z Liptova. Po skončení stredoškolského štúdia v Trnave a v Bratislave vstúpil do rehole v zadunajskej Pannonhalme, kde študoval teológiu. Súčasne sa zapísal na Peštianku univerzitu na matematiku a fyziku. Keď získal doktorát filozofie (1822), pôsobil ako profesor fyziky na gymnáziu v Rábe a neskôr na Kráľovskej akadémii v Bratislave, odkiaľ roku 1840 odišiel na miesto profesora fyziky a mechaniky na Peštianku univerzitu. Už v roku 1828 zostrojil v Rábe malý pohyblivý elektromagnet pre elektrické experimenty, čo je v podstate elektromotor. Jedlík svoj „motorček“ neuverejnil, a tak sa objavmi v tomto smere preslávil Faraday, ktorý publikoval svoje práce o 4 roky neskôr. Koncom päťdesiatych rokov stihol podobný osud aj jeho základný objav elektromagnetických rotácii, ktorý sa stal zárodkom elektrického dynama. Objav tohto princípu sa prisudzuje Siemensovi, ktorý si ho dal patentovať v roku 1866.

 

Jedlíkov model auta (elektromobilu)

 

Náš rodák obohatil vedu a techniku desiatkami vynálezov[1], ako sú napríklad elektrické dynamo, elektromotor, elektromobil[2], rúrový zberač bleskov, reťazové zapojenie a vybíjanie akumulátorov, prístroj na rezanie veľmi jemných optických mriežok, výrobu sódovej vody a iné priekopnícke zlepšenia.

 

Jedlíkov model elektromotora

 

Bol aj autorom učebnice fyziky: Tentamen publicum a physica z roku 1845. Kniha bola rozdelená do dvoch častí: I. Všeobecné vlastnosti telies, II. Statika a mechanika a v jej dodatku je Náuka o kmitaní a akustike. Učebnica je rozsiahla, má 530 strán a podáva svetectvo o Štefanovi Jedlíkovi ako o jednom z najvýznamnejších experimentátorov tohto obdobia.

Pozoruhodný je jeho výrok: „Treba pretvoriť sily prírody tam, kde sa rodia. S veľkou silou a váhou treba napadnúť hmotu, aby sa rozpadla na svoje časti.“ Jedlík bol teda presvedčený, že atómy možno rozbíjať, hoci vtedy prevládal názor, že je nedeliteľný.

 

Jedlíkov model dynama

 

Na medzinárodnej výstave vo Viedni ho medzinárodná porota vyznamenala medailou za pokrok.

Bol členom Uhorskej akadémie vied a mnohých zahraničných vedeckých spoločností.

Jedlík zomrel ako deväťdesiatšesťročný 2. decembra 1895 v Rábe.

[1] Niektoré pramene ich uvádzajú dokonca 80.
[2] Nazývaný aj elektrický rušeň.
Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.slovenskivynalezcovia.webz.cz/stefananianjedlik.htm.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady