Vodoinštalácia a kanalizácia, prvky a funkcie prvkov, batérie, splachovacie zariadenie, nádržkové splachovače, plavákový ventil :)

Vytvorené: 30. 01. 2024 Tlačiť

Vodoinštalácia a kanalizácia

Úžitkovú vodu z vodných zdrojov čerpáme do vodojemov. Z vodojemov ju rozvádzame vodovodným potrubím do jednotlivých domov. Vodoinštalácie zahŕňajú: inštalácie rozvodov pitnej a teplej úžitkovej vody, potrubia kanalizácie a odpadových systémov dažďovej vody. Najčastejšie ide o rozvedenie pitnej a úžitkovej vody po objekte, položenie kanalizácie a zvodov odpadovej vody, inštalácie a pripojovanie sanitárnej techniky, montáže vodovodných armatúr, pripojovanie umývačiek riadu, práčiek a ďalších domácich spotrebičov na vodovodné rozvody, napojenie rozvodov vody na kotly, bojlery a prietokové ohrievače, tlakové skúšky vodovodných systémov a ich revízie.   

 

Vodoinštalácia a kanalizácia

 

Základné prvky a ich funkcia 

Vnútorný vodovod rozvádza vodu k jednotlivým výtokom. Výtokmi označujeme zmiešavacie batérie na teplú a studenú vodu pri umývadlách, vaniach, drezoch a podobne. Potrubie vnútorného vodovodu je napojené na vodovodnú prípojku privádzajúcu vodu z verejného vodovodu. Hlavný uzáver vody býva umiestnený spoločne s hlavným vodomerom v suteréne alebo v šachte pred domom. Vodovodné potrubia sú realizované z pozinkovaných oceľových, medených, plastových rúrok. Najnovšie sú tiež obľúbené viacvrstvové rúrky plastové s hliníkovou vložkou, majú lepšie mechanické vlastnosti (sú viac samonosné) a majú malú tepelnú rozťažnosť. Ležaté a stúpacie potrubia na teplú a studenú vodu musia byť vždy tepelne izolované. Najčastejšie používame návlekové izolácie (pružné hadice). Vodovodná batéria je zariadenie, ktoré slúži na otvorenie, zmiešavanie, reguláciu a zatvorenie vody. Rozoznávame klasické ventilové a pákové batérie (výtokové armatúry).  

Ventilové batérie sú výtokové ventily alebo zmiešavacie batérie, ktoré tvoria dva samostatné ventily v tele batérie. Hlavnou časťou ventilu je vŕšok, ktorý sa pri otáčaní rukoväte posúva a reguluje prietok vody. Vŕšok závisí od veľkosti závitu.

Pákové batérie – najdôležitejšou funkčnou časťou je batériový uzáver, tzv. kartuša, ktorý nahrádza funkcie zmiešavacej batérie s dvoma vŕškami, a to: otvorenie vody, zmiešavanie vody, reguláciu prietoku, zatvorenie vody.

Batériový uzáver obsahuje dve keramické platničky – pevnú a pohyblivú. Pohyblivá platnička má dutinu. Pevná platnička má tri otvory – dva na studenú a teplú vodu, jeden na odvod zmiešanej vody. Natáčaním a posúvaním pohyblivej platničky po pevnej platničke dochádza k prepojeniu jednotlivých otvorov v komore, vytvorenej plášťom batériového uzáveru, a sú ovládané pomocou horizontálnych a vertikálnych pohybov páky, ktorú možno v týchto podmienkach ovládať jednou rukou.  

 

    x
Batériový úzáver
x
Ventilová batéria
x
Páková batéria

 

Splachovacie zariadenia sú určené na splachovanie záchodových mís, pisoárov a výlevok. Súčasne očisťujú neponorené povrchy týchto zariadení a zabezpečujú aj výmenu znečistenej vody v záchodových uzávierkach. Nesmú umožňovať znečisťovanie vnútorného vodovodu spätným nasávaním vody (najvyššia hladina vody v nádržke musí byť pod výtokovým ventilom ovládaný plavákom), pričom ich prevádzka musí byť hospodárna a bez zbytočného plytvania vodou.

Nádržkové splachovače sú vyrobené z rozličných materiálov. V minulosti boli z liatiny a smaltovaného plechu. V súčasnosti sú to plastové splachovacie nádržky a ak sú spojené so záchodovou misou, aj keramické (fajansa). Najdôležitejším prvkom splachovacej nádržky je plavákový ventil.

Z hľadiska spôsobu uzatvárania používame tieto typy plavákových ventilov:

  • s mechanickým uzatváraním (využívaný už niekoľko storočí),
  • s uzatváraním na hydraulickom princípe.

Hlavnou výhodou hydraulických plavákových ventilov je nízka prevádzková hlučnosť, uzatváranie bez tlakových nárazov a dlhá životnosť tesniacich prvkov. 

Princíp WC splachovačov

Plavák je nadľahčovaný vodou, pomocou ramena tlakom na ihlu v koncovom viečku posúva tesniace gumičky a tie uzavrú prívod vody (plavákový ventil). Princíp je zrejmý z nasledovného obrázku.

 

 
Časti WC splachovacej nádržky
x
Sifón
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady