Vytvorené: 30. 01. 2024 Tlačiť

 

Ústredné vykurovanie jedným zdrojom tepla [1] vykuruje viacero miestností v bytovom dome. Množstvo tepla dodávané do jednotlivých miestností, a tým výsledná teplota miestnosti, je riadená regulačným systémom vykurovania, ktorý v závislosti od skutočných teplotných podmienok v interiéri spína kotol alebo len obehové čerpadlo. Vyššiu účinnosť vykurovania dosahujeme pomocou regulačných prvkov (termostaty, časové spínače a pod.). Základná funkcia teplovodnej vykurovacej sústavy je doprava tepla zo zdroja do vykurovacích telies. Obeh vody v sústave je:

  • buď prirodzený,
  • alebo nútený.

Princíp ústredného vykurovania s prirodzeným obehom vody je v tom, že teplá ohriata voda vystupuje z kotla smerom nahor [2] do expanznej nádoby, odkiaľ prechádza do jednotlivých vykurovacích telies, obyčajne radiátorov, kde odovzdá teplo, ochladí sa a smeruje opäť do kotla, kde sa znova ohrieva. Výhodou prirodzeného obehu je nezávislosť od dodávky elektrickej energie. Nevýhodou sú obmedzené možnosti napojenia nepriaznivo umiestnených telies, veľká tepelná zotrvačnosť, veľké priemery potrubí.

Princíp ústredného vykurovania s núteným obehom vody zabezpečuje obehové čerpadlo, ktoré cirkuluje vodu v sústave. Nútený obeh vody je efektívny pri rozsiahlejších budovách alebo vtedy, keď je kotol na rovnakej úrovni ako vykurovacie telesá. Výhodou núteného obehu je to, že vykurovacie telesá možno umiestniť na úroveň zdroja tepla alebo pod ňu. Nútený obeh poskytuje aj niekoľko možností regulácie a rýchle zakúrenie. Nevýhodou núteného obehu je, že prevádzka závisí od dodávky elektrickej energie a sústava je z prevádzkového hľadiska nákladnejšia. Navyše, čerpadlá môžu spôsobovať hluk potrubia, preto treba do potrubia používať gumové kompenzátory.

 

 
Ústredné vykurovanie s prirodzeným obehom vody
x
Ústredné vykurovanie s núteným obehom vody

 

[1] Väčšinou kotol.
[2] Vplyvom tepla sa mení hustota vody – zväčšuje svoj objem.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady