Tlačiť

Kuchárske umenie národov juhovýchodnej Ázie sa stalo svetoznáme vďaka rôznorodosti surovín, usilovnosti, nadaniu a nápaditosti kuchárov.

Väčšina použitých surovín sa rozkrája na drobnejšie kúsky, pretože pri jedení sa nepoužíva nôž a vidlička, ale dve paličky. Jedlá sa podávajú v menších miskách. Na stôl sa kladie naraz viac misiek a v každej z nich je iné jedlo.

Slávnostné stolovanie pozostáva z veľkého množstva (aspoň 16) chodov. Jednoduchý obed či večera má osem až desať chodov. Sú to rozličné jedlá, ako ryby, prívarok, šaláty, ovocie, polievka a nikdy nechýbajúca varená ryža. Na každom stole musí byť dvojaká sójová omáčka (slaná a kyslastej chuti) ako aj biele a čierne korenie a olej.

Stolovanie sa začína predjedlom. Býva to lisovaný údený kaviár, teplé žraločie plutvy, konzervované vajíčka, raky, kúsky rýb a hydiny, sladené orechy a pražené melónové zrná. Pri dobrom sviatočnom stolovaní nikdy nesmie chýbať polievka z lastovičieho hniezda alebo polievka zo žraločích plutiev. Zo skupiny pečených jedál ponúkajú veľa špecialít, ako varené kuracie prsia, zlaté jabĺčka, kuraciu pečeň varenú v polievke alebo šalát z bambusových púčikov s vyprážaným homárom a iné špeciality. Za tým nasledujú opäť studené chody, ako údený jazyk, šalát z morských tráv, studené kúsky hydiny, raky, ovocie a pod. Pred podávaním sladkostí servírujú do husta uvarenú šťavu z uhoriek.

Aj lahôdky sa podávajú v podobe malých kúskov. Sú to datle namáčané v mede, paštéta z lotosových semien, sušené marhule, pečivové kocky zo zelenej a zo žltej fazule a pod.

Medzi jedlom sa často popíja ryžové víno z malých porcelánových šálok bez ucha. Jedenie sa uskutočňuje prázdnymi horúcimi polievkami. Aj európske jedlá pripravujú svojráznym spôsobom, napríklad kurča vyprážajú vopred uvarené, a to tak, že ho rozštvrtia, stehná bez kostí použijú na rozličné kuracie jedlá, z pŕs pripravujú filé (rezeň), ktoré vyprážajú, a kosti zužitkujú na prípravu polievky. Na panvici pečená šunka s vajíčkom (ham and eggs) sa pripravuje tak, že horúca misa sa vymaže maslom, vložia sa celé vajcia a medzi vaječné žĺtky sa uloží nadrobno pokrájaná šunka a upečie sa. Párky sú v Číne obvykle menšie a svetlejšie ako u nás. Konzumujú sa s chutnou horčicou, ktorá sa podobá anglickej horčici.

Pri príprave pokrmov kuchári používajú postup vyprážania vo veľkom množstve tuku. Používajú dva druhy olejov. Na oleji, ktorý znáša vysokú teplotu, alebo na masti vyprážajú bravčové alebo hovädzie plátky, v oleji, ktorý znáša nižšiu teplotu, vyprážajú hydinu, ryby alebo iné mäkšie suroviny.

Mäsá často zmäkčujú roztokom kukuričnej múky a vody. Roztok natierajú na mäso, alebo ho vtierajú do mäsa. Kukuričná múka utvorí pri tepelnej úprave ochrannú vrstvu, ktorá pri varení alebo pečení zabraňuje unikaniu štiav. Dusením sa pripravujú rozličné zeleniny, ryby a iné jemné vláknité suroviny. Na tento účel sa používajú nádoby prispôsobené na dvojaký spôsob dusenia. Pri jednom spôsobe sa surovina vloží nad vriacu vodu a zmäkčuje sa v pare. Druhý spôsob je taký, že nádoba, ktorá obsahuje surovinu, ponorí sa z polovice do vriacej vody. Suroviny sa zmäkčujú horúcou vodou i parou.

Polievky sa zhotovujú zvyčajne z mäsového vývaru. Menia sa podľa surovín, ktoré sa v nich varia a podľa nich sa aj pomenúvajú.

Obyvatelia juhovýchodnej Ázie jedia najčastejšie bravčové, ale aj hovädzie teľacie mäso jahňacinu.  Z hydiny sú kačka a kurča slávnostným jedlom. Veľmi obľúbené je rozličným spôsobom pripravené mäso z holuba, z jarabice a z bažanta.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    E-booky o Moodle Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    zdieľaných v 2016-2017 

    • Životopis a tvorba Stanislavy Pirčeva  (1134)
    • Nové pojmy a obrázky z Biológie (933)
    • seriál článkov Pravidlá slušného správania (707)
    • článok Najbohatší ľudia sveta (647)
    • báseň Dimany Ivanovej Poď, moja stará láska (587)
    • životopis a básne izraelskej poetky Liory Bing-Heidecker (564) 
    • článok Klávesové skratky a špeciálne znaky (560)
    • História automobilového priemyslu (v rokoch) (539)
    • Matematika vo fyzike (525)
    • Séria článkov o spokojnosti zákazníkov, zamestnancov a zamestnávateľov (454)
    • Najbohatší Slováci v roku 2015 (451)
    • obrázková galéria Najlepšie tanky 2. svetovej vojny (444)
    • ďalšie hudobné ukážky (443)
    • básne Kariny Gálvez (438)
    • kurz Dokonalá hostiteľka a kuchárka (435)
    • galéria fotografií Deža Hoffmana a jeho životopis (419)
    • Slovenské ľudové kroje (406) 
    • kurz Automatizácia, robotika, aplikovaná kybernetika a umelá inteligencia (404)
    • článok O histórii počítacích strojov a počítačov (393)
    • výber z tvorby Zdenky Lacikovej (372)
    • galéria Najkrajšie fontány na Slovensku (371) 
    • článok a galéria o Histórii slnečných okuliarov (408)
    • Zdravá exotika (363)
    • článok Ako myslia slovenskí milonári (362)
    • článok Nepravidelné slovesá (344)
    • seriál článkov Dejiny vojenskej techniky, taktiky, paktov a dohôd (343) 
    • článok a galéria Vôňa ako zbraň (327)
    • nové Testy z informatiky (326) 

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady