Tlačiť

Arabská kuchyňa je jednoduchá a zdravá. Hlavným zdrojom výživy je mlieko, olej, krupica, ryža, datle, rozličné omáčky, cestá, mnohé druhy korenín a mäsá. Všetky tieto suroviny dodávajú organizmu cenné výživné látky.

Arabi venujú mimoriadnu pozornosť spôsobu zabíjania zvierat. Podstata je v tom, že dýchaciu trubicu a dve krčné cievy rozrežú jedným rezom na prednej strane krku. Takto zabité zviera sa úplne vykrví. U Arabov platí zákaz konzumovať krv.

Stravovanie Arabov ovplyvňujú náboženské zákazy a predpisy. Tieto napríklad povoľujú konzumovať niekoľko druhov živočíchov žijúcich vo vode, niekoľko druhov hydiny a zveriny, okrem denných a nočných dravcov. Okrem bravčového mäsa a mäsa z diviaka konzumujú ťavie, hovädzie, baranie, oslie a kozľacie mäso.

Arabi vo všeobecnosti len raz pijú po jedení, a to zo spoločnej nádoby, ktorá ide z rúk do rúk a obsahuje pramenitú vodu alebo mlieko. Pri pití nesmú vydýchnuť do nádoby.

Každý obed sa ukončí pitím kávy.

Korán zakazuje piť alkoholické nápoje.

K najvýznamnejším a najpoužívanejším jedlám patrí Shish - kebab. Najchutnejšie je, keď sa pripravuje z čerstvého baranieho mäsa, ktoré sa pokrája alebo pomelie, okorení a po pridaní pokrájanej petržlenovej vňate s nadrobno pokrájanou červenou cibuľou sa spracuje na malé knedličky. Upečú sa na ražni nad rozžeraveným dreveným uhlím. Spolu s mäsom sa praží aj neolúpaná červená cibuľa a paradajky. Každá porcia sa kladie osobitne na arabský chlieb (placky), pokvapká sa citrónom a posype sa nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňaťou.

Das meza Mezzeh je predjedlo, ktoré sa hodí ku každej príležitosti. Pripravuje sa z 30 až 40 druhov surovín. Sú to napríklad zelené a čierne olivy, mäsové plátky, bielená uhorka, lúpaná paradajka, mrkva, kúsky patizónov a pod.

Arabi vo všeobecnosti venujú veľkú pozornosť rozmanitým predjedlám, ktoré podávajú podobným spôsobom ako Číňania.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    E-booky o Moodle Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    zdieľaných v 2016-2017 

    • Životopis a tvorba Stanislavy Pirčeva  (1134)
    • Nové pojmy a obrázky z Biológie (933)
    • seriál článkov Pravidlá slušného správania (707)
    • článok Najbohatší ľudia sveta (647)
    • báseň Dimany Ivanovej Poď, moja stará láska (587)
    • životopis a básne izraelskej poetky Liory Bing-Heidecker (564) 
    • článok Klávesové skratky a špeciálne znaky (560)
    • História automobilového priemyslu (v rokoch) (539)
    • Matematika vo fyzike (525)
    • Séria článkov o spokojnosti zákazníkov, zamestnancov a zamestnávateľov (454)
    • Najbohatší Slováci v roku 2015 (451)
    • obrázková galéria Najlepšie tanky 2. svetovej vojny (444)
    • ďalšie hudobné ukážky (443)
    • básne Kariny Gálvez (438)
    • kurz Dokonalá hostiteľka a kuchárka (435)
    • galéria fotografií Deža Hoffmana a jeho životopis (419)
    • Slovenské ľudové kroje (406) 
    • kurz Automatizácia, robotika, aplikovaná kybernetika a umelá inteligencia (404)
    • článok O histórii počítacích strojov a počítačov (393)
    • výber z tvorby Zdenky Lacikovej (372)
    • galéria Najkrajšie fontány na Slovensku (371) 
    • článok a galéria o Histórii slnečných okuliarov (408)
    • Zdravá exotika (363)
    • článok Ako myslia slovenskí milonári (362)
    • článok Nepravidelné slovesá (344)
    • seriál článkov Dejiny vojenskej techniky, taktiky, paktov a dohôd (343) 
    • článok a galéria Vôňa ako zbraň (327)
    • nové Testy z informatiky (326) 

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady