Tlačiť

Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Základ tvoria postrúhané surové zemiaky zmiešané s múkou, soľou a vodou. Pomer zemiakov a múky možno meniť a dosiahnuť tak výraznejšiu zemiakovú alebo múčnu chuť halušiek. Pripravené cesto pomocou haluškárne alebo nožom z lopára hádžeme do vriacej vody so soľou a varíme. Halušky sú uvarené vtedy, keď vyplávajú na povrch. Uvarené halušky zmiešame s bryndzou a dochutíme opraženou slaninou. Najlepšie chutia servírované na drevených stoloch, v drevenej miske a za použitia drevenej lyžice. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, cmaru alebo žinčice.

 

foto: Natália Filová

 

Poznámka
V rôznych oblastiach Slovenska sa stretávame s rozličnými variáciami bryndzových halušiek. Na Spiši sa k základným surovinám na výrobu cesta pridáva za hrsť uvarených zemiakov nakrájaných na drobné kocky. Na Zemplíne sa do bryndze pridáva smotana a halušky sa ozdobujú petržlenovou vňaťou. V oblasti Šariša sa halušky zmiešajú s narýchlo opraženou bryndzou. V okolí Zvolena sa bryndza rozriedi s mliekom alebo vývarom, v ktorom sme uvarili zemiaky a riedka zmes sa vyleje na uvarené halušky.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    E-booky o Moodle Ako sa učiť a ako učiť Príprava študentov pomocou IKT História hydrauliky História stlačeného vzduchu Dejiny sveta Dejiny Slovenska

     

    zdieľaných v 2016-2017 

    • Životopis a tvorba Stanislavy Pirčeva  (1134)
    • Nové pojmy a obrázky z Biológie (933)
    • seriál článkov Pravidlá slušného správania (707)
    • článok Najbohatší ľudia sveta (647)
    • báseň Dimany Ivanovej Poď, moja stará láska (587)
    • životopis a básne izraelskej poetky Liory Bing-Heidecker (564) 
    • článok Klávesové skratky a špeciálne znaky (560)
    • História automobilového priemyslu (v rokoch) (539)
    • Matematika vo fyzike (525)
    • Séria článkov o spokojnosti zákazníkov, zamestnancov a zamestnávateľov (454)
    • Najbohatší Slováci v roku 2015 (451)
    • obrázková galéria Najlepšie tanky 2. svetovej vojny (444)
    • ďalšie hudobné ukážky (443)
    • básne Kariny Gálvez (438)
    • kurz Dokonalá hostiteľka a kuchárka (435)
    • galéria fotografií Deža Hoffmana a jeho životopis (419)
    • Slovenské ľudové kroje (406) 
    • kurz Automatizácia, robotika, aplikovaná kybernetika a umelá inteligencia (404)
    • článok O histórii počítacích strojov a počítačov (393)
    • výber z tvorby Zdenky Lacikovej (372)
    • galéria Najkrajšie fontány na Slovensku (371) 
    • článok a galéria o Histórii slnečných okuliarov (408)
    • Zdravá exotika (363)
    • článok Ako myslia slovenskí milonári (362)
    • článok Nepravidelné slovesá (344)
    • seriál článkov Dejiny vojenskej techniky, taktiky, paktov a dohôd (343) 
    • článok a galéria Vôňa ako zbraň (327)
    • nové Testy z informatiky (326) 

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť

    Newsletter

    Nenechajte si ujsť žiadny nový článok

    @

    Copyright © 2013-2019 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady