Ako sa správať v cudzine - Španielsko :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

 V Španielsku vládnu veľmi veľké vnútorné rozdiely. Svoje tradície a identitu si veľmi vážia predovšetkým Katalánci (okolie Barcelony) a Baskovia. Katalánci sa považujú za mimoriadne schopných obchodníkov. Ich jazyk sa veľmi líši od španielčiny. Španielsky síce rozumejú, vzájomne však komunikujú katalánsky alebo baskicky. Turisti sú z toho dosť zmetení, dá sa tu však dobre dohodnúť po anglicky. 

Zdravenie

Veľmi dobre urobíme, ak v oslovení použijeme slová seňor, seňoraseňorita, pretože nám to umožní vyjsť bez straty bodov zo situácie, keď sme zabudli priezvisko. Španieli sa tešia, ak ich pozdravíme v ich jazyku. Dobrý deň sa povie buenos dias, dovidenia hasta la vista.

Zvláštnosti

V súkromnom styku sa 30-minútové meškanie považuje za úplne normálne. Pri obchodných rokovania sa však vyžaduje absolútna presnosť. Denná doba, počas ktorej rokovania prebiehajú, sa však diametrálne odlišuje od našich zvykov. Pred deviatou sa tu nezvykne pracovať. Medzi 14. a 16. hodinou zavládne siesta, teda dlhšia obedňajšia prestávka, diktovaná podnebím. V tom čase by sa na pracoviskách aj tak priveľa neurobilo, pretože v poludňajšej horúčave to ani nie je dosť dobre možné. Kvôli tomu sa potom pracuje do neskorých večerných hodín. Neskorá večera nasledujúca po rokovaní preto nie je ničím nezvyčajným.

Ošatenie

Španieli prikladajú veľkú dôležitosť starostlivému zovňajšku, elegantnému a predsa módnemu ošateniu, kvalitným materiálom a pekným topánkam. Topánky sú jednou z hlavných španielskych vývozných komodít. Kvalita španielskych topánok je veľmi veľká. Práve preto Španieli zvyknú hodiť očkom po partnerových topánkach. 

Vhodné a nevhodné témy na rozhovor

Podobne ako v Taliansku, aj v Španielsku si veľmi cenia rodinu a rodinné vzťahy. Rodina je vďačnou témou rozhovorov, radi nám tu porozprávajú o svojej rodine a zaujímajú sa aj o naše rodinné pomery. S oveľa menším nadšením sa Španieli rozprávajú o vzťahoch s Baskami a Kataláncami. Prípadné kritické slová na adresu býčích zápasov sa môžu stať predmetom ohnivej diskusie.

ČO MÁME ROBIŤ

  • Mať starostlivo ošetrený zovňajšok.
  • Viesť rozhovory o rodine.
  • Rešpektovať siestu.

ČO NEMÁME ROBIŤ

  • Viesť rozhovory o vzťahoch s Kataláncami a Baskmi.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady