Ako sa správať v cudzine - Thajsko :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

Revolúcia v roku 1932 ukončila existenciu absolutistickej monarchie. Napriek tomu hrá kráľovský pár veľmi dôležitú úlohu, pretože je všeobecne uznávaný a rešpektovaný.

Zdravenie

Ruky spojíme dlaňami ako pri modlitbe a naznačíme poklonu. Zaujatie takejto pozície je znakom pozdravu, prosby alebo prosby o prepáčenie. Thajčania si však v obchodnom styku navykli na podávanie rúk. Nižší (služobným postavením) vždy zdraví vyššieho.

Zvláštnosti pri obchodovaní

V Thajsku sa očakáva že potenciálny obchodný partner sa bude najskôr snažiť o vytvorenie dobrých vzťahov, a až potom príde s obchodnými návrhmi svojej firmy.

Preto je veľmi vhodné, ak sa o nadviazanie kontaktov pokúsime osobným rozhovorom so zástupcami firiem na veľtrhoch alebo ak sa dáme predstaviť renomovanými osobami či inštitúciami.

So slovom „nie“ tu treba zaobchádzať podobne ako v Japonsku alebo Číne. Slovo „nie“ sa používa len veľmi výnimočne, pretože by blamovalo druhú stranu. „Nie“ sa tu musí povedať veľmi kvetnato. Pretože inak je to urážka. Práve preto sa musíme venovať stále neustálemu pozorovaniu a analýze.

Otázky sa musíme naučiť formulovať tak, aby sme zistili, čo sa vlastne skrýva za „áno“. Navyše vyslovené s priateľským úsmevom. Otvorená kritika je v tomto prostredí vrcholne nevhodná. Viditeľné chyby druhej strany sa nesmú pomenovať priamo a už vôbec nie v prítomnosti tretích osôb, pretože náš partner by „stratil tvár“.

Slušnosť tu cudzincom otvára dvere aj cestu k uzavretiu zmlúv.

Tiež dôležité

Z darčeka sa tu poteší každý a rovnakú radosť spôsobuje aj prepitné. Nič z toho sa však neočakáva ako samozrejmosť. Hlava iných ľudí je posvätná a nikdy by sme sa jej nemali dotýkať. Nohy sa naproti tomu považujú za najpodradnejšiu časť tela.

Práve preto by sme ich nikdy nemali prekrižovať a ani na nikoho ukazovať ich špičkou. Čierna a biela farba sa považujú za smútočnú a nosia sa len na pohreby.

Pri v vstupe do domu nesmieme stúpiť na prah dverí. Nosenie krátkych nohavíc do chrámov sa považuje za neslušnosť. Ďalšou zvláštnosťou je, že sa nesmieme dotýkať obrazov, na ktorých sú členovia kráľovskej rodiny. Thajčanom urobíme radosť aj niekoľkými frázami v ich obchodnom jazyku.

ČO MÁME ROBIŤ

  • Dôkladne si pripraviť cestu.
  • Priniesť hostiteľovi darček, napr. fľašu drahej whisky.
  • Ako pozdrav použiť hlbokú poklonu s rukami priloženými dlaňami k sebe. 

ČO NEMÁME ROBIŤ

  • Nosiť biele a čierne šatstvo.
  • Nosiť ako darčeky kvety.
  • Stúpať na prah dverí.
  • Dotýkať sa hláv iných ľudí.
  • Nosiť krátke nohavice do chrámov.
  • Dotýkať sa obrazov s členmi kráľovskej rodiny.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady