Ako sa správať v cudzine - Veľká Británia :)

Vytvorené: 18. 12. 2013 Tlačiť

K Veľkej Británii nepatrí len Anglicko, ale aj Wales, Škótsko a Severné Írsko. Práve preto neurobíme nič zlé, ak nebudeme hovoriť o Angličanoch, ale o Britoch. Pôsobí to približne tak, ako keď Američan nehovorí o Nemcoch, ale o Európanoch.

Briti sú veľmi distingvovaní, čo však neznamená, že by boli arogantní.

Pozor!

You´ re welcome“ znamená „prosím“.

Ten, kto si pamätá, že na thank you sa odpovedá you re welcome, dokazuje svoje znalosti z angličtiny.

Zdravenie

Na angličtine je krásna tá skutočnosť, že v nej existuje len you. Vytráca sa tým trápenie, komu máme tykať a vykať. Ak chceme niekoho o niečo požiadať, povieme can you help me please. Ak nám niekto preukázal nejakú láskavosť, poďakujeme sa thank you. Odpoveďou na poďakovanie býva u nás „prosím“. Naše „prosím“ sa však v takejto situácií nesmie prekladať doslovne. Správnou odpoveďou na poďakovanie teda nie je please, ale you´re welcome. Na frazeologizmus how do you do odpovedáme fine, thank you a opýtame sa and yourself? Pomocou niekoľkých jednoduchých slov sme práve prejavili záujem o to, ako sa darí nášmu spolubesedníkovi.

Zvláštnosti

V Británii sa vysoko cení presnosť. Kolegovia si po práci radi zájdu na spoločný gin-tonic alebo na pivo. Výraz no problem však treba brať do istej miery opatrne, pretože Briti problémy trochu podceňujú. Ak v obchodných vzťahoch zbadáme problémy, nejasnosti, alebo ak sme si nie istí, pýtame sa dovtedy, kým sa záležitosť úplne nevyjasní.

V reštauráciách nesmieme zabudnúť na cover charge, čiže príplatok za prikrytie stola, pretože nemusí byť ani uvedený v jedálnom listku rovnako ako service charge, čiže príplatok za obsluhu. Príplatok za obsluhu činí obyčajne 15 %. Prepitné v tejto výške očakáva aj vodič taxíka. Najlepšie bude, ak použijeme black cabs, teda starosvetsky vyzerajúce  čierne autá, v ktorých sa dá sedieť aj s cylindrom na hlave. Mini cabs radšej nepouživame, lebo môžu brať pasažierov len na telefonickú objednávku. Veľmi často bývajú aj nepoistené a nie sú príliš spoľahlivé. Za nemysliteľné sa v Británii považuje okrem iného aj predbiehanie v rade a dosť často tu počuť slová ako sorry, excuse me a thank you.

Tiež dôležité

Veľa ľudí považuje britský humor za čierny. „Mentalita Mr. Beana“ je pre Britov typická a netreba ju brať osobne. V rozhovoroch sa treba vyhýbať tematike BSE a kráľovskej rodiny: v tých prípadoch stráca veľa domácich zmysel pre humor. Veľmi obľúbenou témou diskusií bývajú slávni autori a postavy kriminálnych románov, napr. Agatha Christie a jej detektívi: slečna Marplová a Hercule Poirot. Sherlock Holmes (vymyslená románová postava Artura Conana Doyla), ktorý sa stal natoľko slávnym, že v dome na Baker Street 221 B bolo dokonca zriadené jeho múzeum. Väčšina Britov je veľmi pyšná na svojich slávnych autorov a radi o nich hovoria, napríklad na „čaji o piatej“. Výraz black tie dinner neznamená, že sa na večeru treba dostaviť s čiernou kravatou. Od pánov sa v tomto prípade očakáva, že prídu v smokingu.

Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady