Vytvorené: 18. 01. 2014 Tlačiť

Druhá svetová vojna, ktorá trvala od roku 1939 do roku 1945, stála oveľa viac ľudských životov a spôsobila väčšie škody než hociktorý dovtedajší vojnový konflikt.

Diktátori Adolf Hitler v Nemecku, Benito Mussolini v Taliansku a generál Hideki Tódžo v Japonsku sa snažili posilniť svoju moc a zabezpečiť si ďalšie územné zisky, a preto uzavreli spolu pakt, nazvaný Os Berlín - Rím - Tokio.

Blesková vojna

V septembri 1939 Nemecko prepadlo Poľsko, aby získalo naspäť územia, o ktoré ho po Prvej svetovej vojne pripravil tento štát za podpory Veľkej Británie a Francúzska. V tzv. blitz-kriegu, bleskovej vojne začali útok najprv bombardéry, potom nastúpili tanky, s podporou delostreleckej paľby prenikajúce hlboko za nepriateľské bojové línie, a nakoniec útočila pechota. Poľsko utrpelo porážku v priebehu piatich týždňov. V apríli 1940 Hitler prepadol Dánsko, v ďalších mesiacoch Belgicko, Holandsko, Francúzsko a Nórsko. V júli odolávala Nemecku už len Veľká Británia. V bitke o Britániu, ktorá potom nasledovala, odvrátilo Britské kráľovské letectvo nemecké letecké útoky.

Prepadnutie Sovietskeho zväzu

Hitler plánoval rozšíriť územie tretej ríše a získať pre Nemecko nový „životný priestor“. V júni 1941 vtrhla 3,5xmiliónová armáda z nemeckých, talianskych, rumunských a maďarských jednotiek do Sovietskeho zväzu. V decembri 1941 Červená armáda napokon zastavila postup nepriateľa takmer pred bránami Moskvy.

Pearl Harbor

Japonsko chcelo získať rozsiahle oblasti juhovýchodnej Ázie, aby si zabezpečilo suroviny pre priemysel. Japonci dúfali, že porážka USA by prinútila Američanov súhlasiť s japonskou expanziou, a tak uskutočnili útok na havajský Pearl Harbor. USA boli donútené vyhlásiť Japonsku vojnu. V ten istý deň sa Japonci vylodili v juhovýchodnej Ázii. Od mája 1942 Japonsko postupne obsadilo Barmu (dnešné Mjanmarsko), Malajziu, Filipíny a východnú Indiu.

Prelom vo vojne

Po troch rokoch vojny si posilnili Spojenci postavenie. V severnej Afrike utrpeli nemecké a talianske jednotky porážku a v januári 1943 kapitulovala nemecká 6. armáda v bitke pri Stalingrade. Britské, austrálske a americké jednotky zastavili vo februári 1943 postup Japoncov. Spojenci pri získavaní Barmy a v Tichomorí uplatňovali taktiku „skokov z ostrova na ostrov“.

Zrútenie Nemecka

V júni 1944 sa spojenecké vojská vylodili v Normandii a na východnom fronte pokračovali v postupe Sovieti. V apríli 1945 sovietske vojská obkľúčili Berlín. Hitler spáchal samovraždu a Nemecko podpísalo kapituláciu. Nacisti zavraždili milióny ľudí, z toho 6 miliónov Židov postihol holokaust.

Atómové bomby

V apríli 1945 sa Američania vylodili na ostrove Okinava. Japonci útok odrazili a Američania utrpeli veľké straty. Americký prezident Harry S. Truman rozhodol o použití atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki, kde zahynulo 200-000 ľudí. Japonsko podpísalo 2. septembra 1945 kapituláciu.

Mier a Studená vojna

Vo vojne padlo viac než 15 miliónov vojakov a zahynulo 35 miliónov civilistov. Po vojne sa svet rozdelil na dva tábory: komunistický blok vedený Sovietskym zväzom a Čínou a demokratický svet vedený USA. Bol to začiatok Studenej vojny.

Druhá svetová vojna podrobne

x Druhá svetová vojna (2. svetová vojna) vo faktoch aj podrobne
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady