07a Ako sa stať dobrým šéfom (Ako sa stať autoritou pre podriadených)? :)

Vytvorené: 28. 02. 2014 Tlačiť

Dobrým šéfom sa nikto nenarodí, môže mať na túto prácu iba predpoklady. To ostatné sa musí naučiť tak, ako čokoľvek iné v živote. Stať sa dobrým šéfom nie je až také jednoduché, ako by sa mnohým ambicióznym ľuďom mohlo zdať.

Stačí si to predstaviť z druhej strany barikády

Hovorí sa, nečiň inému to, čo nechceš, aby on činil tebe. Každý šéf by mal aspoň raz za čas zavrieť oči a predstaviť si, že je na mieste svojho podriadeného. Namiesto toho majú často šéfovia tendenciu vyžadovať od svojich zamestnancov, aby si oni predstavovali, aké to má ťažké. No takto to nikdy nefunguje. Zamestnanci musia vidieť vo svojom šéfovi silného a odolného jedinca, ktorý sa neľutuje a všetko zvláda. Musia mať pocit, že je to človek, ktorý sa na túto funkciu hodí.

Slušnosť tu platí dvojnásobne

Za žiadnych okolností sa nenechajte uniesť emóciami. Šéf sa má chovať distingvovane a slušne, mal by dodržiavať prísny etický kódex a to aj pri zamestnancoch, ktorí by v súkromí mohli byť jeho priateľmi. Šéf by nemal udržiavať intímny pomer so svojou zamestnankyňou, no keď už sa niečo podobné vo firme pritrafí, mali by takýto vzťah udržiavať iba mimo pracoviska. Inak by sa mohlo stať, že si akékoľvek chovanie nadriadeného k takejto osobe ostatní vysvetlia ako protežovanie.

Úprimnosť nadovšetko

Správny nadriadený sa nebojí povedať zamestnancom pravdu, aj keď je nepríjemná. Ak je mu niekto sympatický, neznamená to, že nemôže robiť chyby a že by sa z nich nemal poučiť. Taktiež aj nadriadený má právo chybu urobiť, no mal by si ju priznať. Pokojne, triezvo a objektívne. Nebagatelizovať ju, no ani si zbytočne nesypať na hlavu popol.

Upaľovanie čarodejníc skončilo v stredoveku

Niektorí šéfovia si myslia, že ponížiť zamestnanca pred celým kolektívom je správne, pretože sa podobným situáciám bude vyhýbať tým, že nabudúce neurobí chybu. Bohužiaľ, takéto jednanie má úplne opačný účinok. Vedie k frustrácii a nezdravej rivalite zamestnancov, nedôvere ku kolektívu kolegov, ktorí ho na takejto "porade" odsúdili, aby si nepohnevali šéfa a výrazne to prispieva k dusnému pracovnému prostrediu. Taktiku "verejného odsúdenia" využíva len taký šéf, ktorý potrebuje ľudí okolo seba zastrašovať, pretože inak si nevie svoju autoritu presadiť.

Je to ako rodičovstvo

Určite poznáte vo svojim okolí ľudí, ktorí sa až natoľko vidia vo svojom dieťati, že ho nepúšťajú pomaly ani na krok, stále ho potrebujú dirigovať a napokon aj tak všetku zodpovednosť preberú za neho. Z dieťaťa potom vyrastie neistý, zakomplexovaný človek, ktorý sám nevie rozhodnúť ani o tej najbanálnejšej záležitosti. Tak isto je to aj so zamestnancami. Ak chcete byť dobrým šéfom, nerozhodujte vo veciach, v ktorých by si vaši zamestnanci poradili aj bez vás. Určite im kompetencie a zodpovednosť. Budú dôslednejší a budú mať pocit sebarealizácie.

Je to vaša vizitka

Stojte za vašimi ľuďmi v dobrom aj zlom. Nepodrážajte im nohy, ak vás kritizuje vyššie vedenie. Nikdy o nich nehovorte zle. Veď predsa, vy ste ich mozgom a riadiacou jednotkou. Keď sa celému kolektívu nedarí, porozmýšľajte nad tým, prečo tomu tak je. Nie vždy za to môžu ľudia pod vami. Niekedy je množstvo úloh naozaj nad ich sily a jedine vy ste poverený zasiahnuť v ich prospech.

Za každých okolností by ste však mali ostať ľudskou bytosťou. Každý z nás je iný a každý chce dostať svoju šancu. Keď budete svojim zamestnancom naslúchať, pochopíte o čo im ide, budete tolerantný a čestný, určite zistíte, že sa predsa len všetci snažíte kráčať po rovnakej ceste. Ceste k pohodovej práci, ktorú zvládate s úsmevom na tvári.

Zdroje
Prevzaté a upravené z: 
• http://www.mentalis.sk/clanky/detail/autorita-sefa.
Hodnotenie užitočnosti článku:


    Umela inteligencia Novy narodopis Teoria poezie 3D-tlac Arduino Nove rekordy Prudove chranice Robotika Priemysel 4.0 Dejiny Slovenska do roku 1945 ang_znacky_fluidsim LOGOSoftComfort Novinky Historia elektromobilov Free e-kurzy Elektrina pre ZŠ Druhá svetová vojna Cvičebnice O troch pilieroch EP je spat Prehlad Fyzika Prehlad Informatika Ako sa učiť a ako učiť Dejiny sveta

     

    · Simulácie z fyziky 
    · O Slovensku po slovensky 
    · Slovenské kroje
    · Kurz národopisu
    · Diela maliarov
    · Kontrolné otázky, Domáce úlohy, E-testy - Priemysel
    · Odborné obrázkové slovníky
    · Poradňa žiadaného učiteľa
    · Rýchlokurz Angličtiny
    . Rozprávky (v mp3)
    · PREHĽADY (PRIBUDLO, ČO JE NOVÉ?)
    Seriály:
    · História sveta (1÷6)
    · História Slovenska (1÷5)
    · História módy (1÷5).

                                       
    Členstvo na portáli
    Mám účet a chcem sa prihlásiť Prihlásiť sa
    Nemám účet, ale chcel by som ho získať Registrovať sa
    Poznámka pre autora

    Ak ste na stránke našli chybu, dajte nám vedieť


    Copyright © 2013-2024 Wesline, s.r.o. Všetky práva vyhradené. Mapa stránky ako tabuľka | Kurzy | Prehľady